Gemeente Hengelo

Start aanleg warmtenet in Hart van Zuid

De gemeente Hengelo is in Hart van Zuid begonnen met de aanleg van een warmtenet. In de wijk in aanleg wordt momenteel een ondergronds leidingensysteem in de grond gelegd om het nieuwe ROC van Twente van warmte te voorzien. Dat moet op 1 november klaar zijn. Het ROC is nog in aanbouw.

Het water in het ondergrondse leidingensysteem wordt straks verwarmd door restwarmte van Afvalverwerker Twence. Door deze warmte te gebruiken vermindert de milieubelasting en de uitstoot van CO . Verwarmen met warmtenet is dus beter voor het milieu.

Aanleg van de leidingen door de firma Unica uit Emmen

Hoe werkt een warmtenet?

Een warmtenet is een systeem dat woningen en bedrijven van warmte voorziet door middel van warm water dat in een gesloten ondergronds leidingensysteem circuleert. Het leidingnet zorgt er ook voor dat de gebruikers letterlijk in een handomdraai over warm kraanwater kunnen beschikken. Gebruikers hebben daarnaast het voordeel dat het pand door het ontbreken van gas, vuur en gasdampen veiliger is.

Wanneer is het klaar?

Het nieuwe systeem levert het ROC van Twente vanaf november bouwwarmte. Deze warmte wordt opgewekt met tijdelijke voorzieningen, totdat het ROC aangesloten kan worden op de hoofdtransportleiding vanaf Twence naar het leveringsgebied. Deze hoofdtransportleiding wordt de komende jaren aangelegd en is naar verwachting voor 1 januari 2010 klaar.

Er is in principe bij Twence genoeg restwarmte beschikbaar om een gebied zo groot als Hengelo van warmte te voorzien. Nieuw- en vernieuwbouwprojecten van een redelijke omvang kunnen rendabel aangesloten worden op het warmtenet. De gemeente Hengelo streeft er naar om in de toekomst de volgende locaties van een warmtenet te voorzien: Hart van Zuid, Brouwerijterrein, ROC, Noordelijke Spoorzone, Holecterrein, M-kadraat, B3, O-kwadraat (fase 2 en 3), Berflo Es, Lange Wemen, Oldenzaalsestraat, Gezondheidspark, Veldwijk Noord en Veldwijk Zuid.

Kijk voor meer informatie op www.warmtenethengelo.nl.