Productschap Diervoeder

26/07/2007

Vernieuwde lay-out voor GMP+ certificaten

Bestemd voor: certificatie-instellingen en GMP+ deelnemers

Het GMP+ : 2006 certificatieschema voor de diervoedersector is voor een aantal belangrijke standaarden, volledig geaccepteerd voor accreditatie volgens de Norm NEN-EN 45011 voor instellingen die productcertificatie-systemen uitvoeren. Om dit en de wijze van beoordelingen van de producten en diensten goed tot uiting te laten komen, is de tekst op het certificaat verbeterd. Marktpartijen kunnen zo absoluut helder en transparant zien wat het certificaat betekent en op grond van welke beoordelingen de certificatie-instelling haar uitspraak over het product of de dienst doet.

Het certificaat is een belangrijk document voor de markt, waarin een onafhankelijke partij een uitspraak doet over een product of systeem. In geval van productcertificatie volgens het GMP+ : 2006 certificatieschema doet een certificatie-instelling een uitspraak over de voederveiligheid van de diervoeders of de diensten ten behoeve van diervoeders. De certificatie-instelling heeft daarvoor één of meerdere beoordelingen uitgevoerd van de typen: productnormen van het product, het voederveiligheidssysteem en de procesbeheersingeisen van het leverende bedrijf. Deze periodieke verificaties door de certificatie-instelling zijn de basis voor de uitspraak over het geleverde product of de dienst.

De vernieuwde lay-out van het GMP+ certificaat voldoet volledig aan deze kenmerken van informatievoorziening. Het is getoetst aan de eisen daarover volgens het normdocument NEN-EN 45011 door de Nederlandse Raad voor Accreditatie. Certificatie-instellingen kunnen met onmiddellijke ingang de vernieuwde lay-out van het certificaat gebruiken bij de verstrekking van nieuwe certificaten. Nadat het accreditatieproces voor GMP+ : 2006 van de certificatie-instellingen is voltooid, zullen bovendien de certificaten voorzien kunnen worden van het accreditatielogo. Uitzonderingen daarop zijn de certificaten voor de binnenvaart, teelt en laboratoriumverrichtingen, die niet onder de reikwijdte van de acceptatie voor accreditatie vallen.

Met deze verbeteringen worden nieuwe stappen gezet in de kwaliteitsborging van de veiligheid en transparante marktinformatie daarover in de diervoedersector.

---

De wijzigingen zijn van toepassing per 25 juli 2007.