VNO-NCW: kom snel met nieuwe ORET-regeling
25/07/2007 09:28
VNO-NCW
DEN HAAG, 25 JULI 2007 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW is teleurgesteld over het besluit van minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking om binnenkort het loket voor ontwikkelingsrelevante exporttransacties (ORET) te sluiten voor nieuwe aanvragen. Ook in 2008 en 2009 kunnen geen nieuwe aanvragen worden ingediend. Naar de overtuiging van VNO-NCW voorzien ORET-schenkingen in een grote behoefte van ontwikkelingslanden. Onafhankelijke evaluaties van het programma leverden steeds een goede beoordeling op. Door de sluiting zal de reputatie van Nederland als betrouwbare ontwikkelingspartner een knauw krijgen en zullen omvangrijke voorbereidingskosten van Nederlandse bedrijven voor projecten verloren gaan. Overigens is VNO-NCW blij met de toezegging van de minister dat projecten die reeds in de pijplijn zitten, alsnog worden gehonoreerd.
In het coalitieakkoord stond al dat het ORET-programma aangepast zou worden. Nu wordt ORET echter reeds gesloten voor nieuwe aanvragen, terwijl met de aanpassingen nog nauwelijks begonnen is. Zo ontstaat een gat in de continuïteit van de ontwikkelingsrelatie. Dat is slecht voor alle betrokkenen. VNO-NCW verwacht daarom dat de minister alles op alles zal zetten om de aanpassingen met grote snelheid te realiseren, zodat het nieuwe instrument per 1 januari 2008 operationeel is. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft daartoe reeds een aantal aanbevelingen gedaan en is bereid hierover actief verder mee te denken.
De regeling Ontwikkelingsrelevante Exporttransacties (ORET) is ruim vijftien jaar geleden in het leven geroepen. Ze ondersteunt overheden in arme landen bij het opzetten van infrastructurele projecten die commercieel niet rendabel zijn. Naast wegen, water en energie gaat het dan ook om bijvoorbeeld onderwijs, medische zorg, afvalverwerking en havenontwikkeling.
De Nederlandse overheid schenkt geld aan overheden in arme landen, die daarmee in staat worden gesteld kapitaalgoederen, kennis en kunde in te kopen bij het bedrijfsleven. Wel worden ze geacht zelf ook een aanzienlijke bijdrage aan de projecten te leveren. Eind vorig jaar stond de teller op ongeveer 180 projecten, waarbij ongeveer zeventig Nederlandse bedrijven betrokken waren. Daar komen nog toeleveranciers bij.