Unicef vraagt hulp voor Swaziland 24 juli 2007, Genève - Swaziland kampt met de ergste droogte sinds vijftien jaar. De regering heeft begin juni de droogte zelfs tot nationale ramp uitgeroepen. Unicef vraagt de wereld om financiële steun.

In Swaziland heeft de maïsoogst ruim 60 procent minder opgebracht dan in 2006. Foto: Unicef
In Swaziland heeft de maïsoogst ruim 60 procent minder opgebracht dan in 2006. Foto: Unicef

Het koninkrijkje Swaziland, dat grotendeels wordt ingeklemd door Zuid-Afrika, telt slechts een miljoen inwoners. Daarvan zullen ongeveer 410.000 mensen tot april volgend jaar hulp nodig hebben. Het gaat onder meer om voedselhulp, de zorg voor water en sanitaire voorzieningen, hulp bij het bewerken van het land en gezondheidszorg.

De effecten van de droogte worden nog verergerd doordat er te weinig is geïnvesteerd in programma's die de bevolking van Swaziland leren omgaan met moeilijke tijden. Door het gebrek aan voedsel - de maïsoogst heeft ruim 60 procent minder opgebracht dan in 2006 - zijn de prijzen van levensmiddelen flink gestegen. Ook de aidsepidemie in Swaziland - 20 procent van de bevolking heeft hiv - verergert de situatie; hiv-geïnfecteerden nemen door het gebrek aan voedsel hun aidsremmers niet in en het onveilig vrijen neemt toe. De slechte omstandigheden zorgen ervoor dat mensen alles minder nauw nemen. Er is ook meer geweld tegen vrouwen en meisjes en kinderen blijven weg van school.

Unicef heeft 2.472.800 dollar (bijna 1,8 miljoen euro) nodig om de kinderen die in Swaziland lijden onder de gevolgen van de droogte te kunnen helpen.