Ingezonden persbericht
Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
28 juni 2007 2060719460
VD. 2007/1577
24 juli 2007
onderwerp doorkiesnummer bijlagen
Antwoord Kamervragen over met water ingespoten Nederlandse kip
Geachte Voorzitter,
Hierbij zend ik u mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
een antwoord op vragen van het lid Van Velzen (SP) over met water ingespoten
Nederlandse kip.
1
Is de Britse voedselautoriteit FSA een onderzoek begonnen naar de bewerking van
63.000 ton uit Nederland geïmporteerd kippenvlees, omdat de lading voor 35 procent uit
water bestond? Is het tevens waar dat de kipfilets volgens de omschrijving voor 80 procent
uit vlees bestonden?
3
Was het frauderen met exportvlees bekend bij de controlerende instanties? Zo neen, hoe is
het mogelijk dat een dergelijke grote partij niet gecontroleerd is?
4
Heeft de FSA reeds contact met u opgenomen? Welke maatregelen worden er vanuit het
Verenigd Koninkrijk getroffen? Op welke wijze komt u tegemoet aan de terechte zorgen,
die inmiddels in het Verenigd Koninkrijk leven?
5
Bent u bereid uit te zoeken waar de 63.000 ton kippenvlees vandaan komt en maatregelen
te nemen tegen de leverancier? Zo neen, waarom niet?
Antwoord op de vragen 1, 3, 4 en 5:
De Britse overheidsorganisatie voor voedselveiligheid (FSA) is een onderzoek begonnen
naar de onjuiste etikettering van partijen uit Nederland geïmporteerde kippenvlees-
bereidingen. De FSA heeft op 27 juni 2007 aan de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA)
gemeld dat zij bij controles onjuiste etikettering heeft aangetroffen. Bij partijen afkomstig
van twee bedrijven was het gehalte aan kippenvlees lager dan vermeld (68% en 72% in
plaats van 80%). In het kader van klachten gaat de VWA altijd naar het bedrijf of bedrijven
toe om de klacht te controleren en eventueel maatregelen te nemen. Zo ook in dit geval.
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
24 juli 2007 VD. 2007/1577 2
De door de Britten geconstateerde overtreding was niet eerder bekend bij de VWA.
De controle op de etikettering van vleesbereidingen vindt steekproefsgewijs plaats.
Het is de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven zelf om de producten juist te
etiketteren, dan wel de juiste informatie in de handelsdocumenten te vermelden.
Garanties dat het bedrijfsleven zich altijd houdt aan de Europese regels, kan de overheid
niet geven. De overheid controleert hierop steekproefsgewijs.
2
Deelt u de mening dat het toevoegen van water aan kippenvlees, zonder daarover
duidelijk melding te doen aan de consument, neerkomt op fraude? Zo ja, bent u bereid om
stappen te nemen om deze fraudeurs juridisch aan te pakken? Zo neen, waarom niet?
6
Bent u bereid in overleg met de Europese Commissie een einde te maken aan het
toevoegen van water aan kippenvlees? Zo ja, op welke termijn? Zo neen, waarom niet?
Antwoord op de vragen 2 en 6:
Het toevoegen van water aan kippenvlees in de Europese Unie (EU) is toegestaan, mits dit
adequaat wordt geëtiketteerd; zie hiervoor ook de brieven van 20 december 2004
(TK II, 2004-2005, nr. 615), 3 juni 2004 (TK II, 2003-2004, nr. 1658), 21 april 2004
(TK II, 2003-2004, nr. 1393) en 16 juni 2003 (TK II, 2002-2003, nr. 1439). Kippenvlees waar-
aan water en waterbindende middelen zijn toegevoegd, mag niet als vers vlees in de
handel worden gebracht, maar als vleesbereiding (Verordening (EG) nr. 853/2004,
bijlage III, sectie II, hoofdstuk VII). Voor sommige vleesbereidingen kan het toevoegen van
water een kwaliteitsverbetering betekenen, bijvoorbeeld om de malsheid te verbeteren of
om indroging door het koken of bakken te compenseren. In diverse gevallen vragen de
afnemers om deze producten. Essentieel is dat afnemers, inclusief consumenten goed en
correct worden geïnformeerd over de ware aard van het product en op basis van die
informatie hun keuze bepalen. De mogelijkheid om water aan kippenvlees toe te voegen,
kan naar ons oordeel dan ook in de toekomst in stand blijven. Bovendien is het de
verantwoordelijkheid van de producenten, afnemers en detailhandel zelf, of zij dit soort
vleesbereidingen op de markt willen brengen. Bij overtreding van de etiketteringsregels
kan de VWA overgaan tot verbalisering of een bestuurlijke boete geven.
De minister van VWS heeft aan de VWA gevraagd de overtreders in de toekomst strenger
aan te pakken.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg
---- --