Ingezonden persbericht


Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

28 juni 2007 2060719460

VD. 2007/1577

24 juli 2007 onderwerp doorkiesnummer bijlagen

Antwoord Kamervragen over met water ingespoten Nederlandse kip

Geachte Voorzitter,

Hierbij zend ik u mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een antwoord op vragen van het lid Van Velzen (SP) over met water ingespoten Nederlandse kip.


1
Is de Britse voedselautoriteit FSA een onderzoek begonnen naar de bewerking van 63.000 ton uit Nederland geïmporteerd kippenvlees, omdat de lading voor 35 procent uit water bestond? Is het tevens waar dat de kipfilets volgens de omschrijving voor 80 procent uit vlees bestonden?

3
Was het frauderen met exportvlees bekend bij de controlerende instanties? Zo neen, hoe is het mogelijk dat een dergelijke grote partij niet gecontroleerd is?

4
Heeft de FSA reeds contact met u opgenomen? Welke maatregelen worden er vanuit het

Verenigd Koninkrijk getroffen? Op welke wijze komt u tegemoet aan de terechte zorgen, die inmiddels in het Verenigd Koninkrijk leven?

5
Bent u bereid uit te zoeken waar de 63.000 ton kippenvlees vandaan komt en maatregelen te nemen tegen de leverancier? Zo neen, waarom niet?

Antwoord op de vragen 1, 3, 4 en 5: De Britse overheidsorganisatie voor voedselveiligheid (FSA) is een onderzoek begonnen naar de onjuiste etikettering van partijen uit Nederland geïmporteerde kippenvlees- bereidingen. De FSA heeft op 27 juni 2007 aan de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gemeld dat zij bij controles onjuiste etikettering heeft aangetroffen. Bij partijen afkomstig van twee bedrijven was het gehalte aan kippenvlees lager dan vermeld (68% en 72% in plaats van 80%). In het kader van klachten gaat de VWA altijd naar het bedrijf of bedrijven toe om de klacht te controleren en eventueel maatregelen te nemen. Zo ook in dit geval.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 24 juli 2007 VD. 2007/1577 2

De door de Britten geconstateerde overtreding was niet eerder bekend bij de VWA. De controle op de etikettering van vleesbereidingen vindt steekproefsgewijs plaats. Het is de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven zelf om de producten juist te etiketteren, dan wel de juiste informatie in de handelsdocumenten te vermelden. Garanties dat het bedrijfsleven zich altijd houdt aan de Europese regels, kan de overheid niet geven. De overheid controleert hierop steekproefsgewijs.


2
Deelt u de mening dat het toevoegen van water aan kippenvlees, zonder daarover duidelijk melding te doen aan de consument, neerkomt op fraude? Zo ja, bent u bereid om stappen te nemen om deze fraudeurs juridisch aan te pakken? Zo neen, waarom niet?

6
Bent u bereid in overleg met de Europese Commissie een einde te maken aan het toevoegen van water aan kippenvlees? Zo ja, op welke termijn? Zo neen, waarom niet?

Antwoord op de vragen 2 en 6:
Het toevoegen van water aan kippenvlees in de Europese Unie (EU) is toegestaan, mits dit adequaat wordt geëtiketteerd; zie hiervoor ook de brieven van 20 december 2004 (TK II, 2004-2005, nr. 615), 3 juni 2004 (TK II, 2003-2004, nr. 1658), 21 april 2004 (TK II, 2003-2004, nr. 1393) en 16 juni 2003 (TK II, 2002-2003, nr. 1439). Kippenvlees waar- aan water en waterbindende middelen zijn toegevoegd, mag niet als vers vlees in de handel worden gebracht, maar als vleesbereiding (Verordening (EG) nr. 853/2004, bijlage III, sectie II, hoofdstuk VII). Voor sommige vleesbereidingen kan het toevoegen van water een kwaliteitsverbetering betekenen, bijvoorbeeld om de malsheid te verbeteren of om indroging door het koken of bakken te compenseren. In diverse gevallen vragen de afnemers om deze producten. Essentieel is dat afnemers, inclusief consumenten goed en correct worden geïnformeerd over de ware aard van het product en op basis van die informatie hun keuze bepalen. De mogelijkheid om water aan kippenvlees toe te voegen, kan naar ons oordeel dan ook in de toekomst in stand blijven. Bovendien is het de verantwoordelijkheid van de producenten, afnemers en detailhandel zelf, of zij dit soort vleesbereidingen op de markt willen brengen. Bij overtreding van de etiketteringsregels kan de VWA overgaan tot verbalisering of een bestuurlijke boete geven. De minister van VWS heeft aan de VWA gevraagd de overtreders in de toekomst strenger aan te pakken.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --