Bve Raad



Samen werken aan een nieuwe start voor nieuwe Nederlanders

Ex-asielzoekers die vallen onder de pardonregeling een sterke startpositie bieden in de Nederlandse samenleving. Dit willen maatschappelijke organisaties bereiken met het Plan van aanpak pardonregeling. "Een nieuwe start in Nederland is meer dan alleen een verblijfsvergunning en een dak boven je hoofd, schrijven de organisaties in het Plan van aanpak. Een nieuwe start is ook: wonen in een buurt waar je je prettig voelt en waar zorg, werk of opleiding beschikbaar zijn.

Cover Plan van aanpak pardonregeling Positief
De MBO Raad, Aedes, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en andere maatschappelijke organisaties en gemeenten stelden samen het Plan van aanpak op en overhandigde dit aan minister Vogelaar. Zij reageerde positief op het plan: Het generaal pardon is slechts een begin, het komt nu aan op een goede (her)start voor deze mensen. En dat gaat met dit initiatief zeker gebeuren.

Werkwijze
Uitgangspunt bij het Plan van aanpak is dat de maatschappelijke organisaties in afstemming met elkaar de pardonregeling uitwerken. Naar schatting krijgen zon 25.000 asielzoekers de status van nieuwe Nederlander.

Belangrijke punten in het plan zijn:

* Maatwerk. De keuzen en wensen van mensen die onder de pardonregeling worden als uitgangspunt genomen.
* De betrokken organisaties werken vanuit het principe van de olievlek. Veel gemeenten houden zich al bezig met de uitwerking van de pardonregeling. Het Plan van aanpak moet ook andere gemeenten stimuleren en inspireren.

* Lokale/regionale samenwerking van organisaties. Vorming van lokale ketens. In een keten werken organisaties samen om de pardonregeling uit te voeren. In zes gemeenten zijn al ketens actief: Utrecht, Amersfoort, Groningen, Alkmaar, Emmen en Deventer.

Samenwerking
De volgende organisaties stelden gezamenlijk het Plan van aanpak pardonregeling op:


* Aedes (vereniging van woningcorporaties),
* MBO Raad,

* Centraal Orgaan opvang Asielzoekers,

* VluchtelingenWerk Nederland,

* de Algemene Onderwijsbond,

* Centrum voor Werk en Inkomen,

* GGZ Nederland,

* MOgroep,

* Pharos,

* Servicepunt Arbeidsmarkt mkb,

* Stichting INLIA/LOGO-gemeenten en

* zes gemeenten.

Ook de VNG is intensief betrokken geweest bij de totstandkoming van het Plan van aanpak.

Meer informatie
Plan van aanpak pardonregeling (juli 2007)