VVD


24-7-2007

Rutte: "CDA, PvdA en ChristenUnie verruimen asielbeleid nóg verder"

De coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie gaat het Nederlandse asielbeleid nóg verder verruimen, in reactie op een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

In de zaak Salah Sheekh oordeelde het Hof in Straatsburg dat deze Somalische asielzoeker recht heeft op verblijf in Nederland, omdat hij tot een bepaalde minderheidsgroepering behoort. Staatssecretaris Albayrak stelt in een brief aan de Kamer dat deze uitspraak tot verruiming van het Nederlandse asielbeleid zal leiden. VVD-leider Rutte vindt dat onbestaanbaar: "Deze coalitie grijpt iedere gelegenheid aan om de toegangspoorten tot Nederland nog verder open te zetten. Dat wordt nu opnieuw bewezen."

De VVD heeft studie gedaan naar de uitspraak van het Hof en is tot de conclusie gekomen dat Nederland ook een andere keuze heeft: de uitspraak negeren. Landen als Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben al vaker een uitspraak van het Hof naast zich neergelegd. Volgens Rutte heeft deze uitspraak zulke verstrekkende gevolgen voor het asielbeleid, dat ook Nederland die route nu zou moeten volgen.

Albayrak geeft in haar brief aan dat de uitspraak van het Hof tot een verruiming van het Nederlandse asielbeleid zal leiden. Het Nederlandse principe van individuele toetsing zou na deze uitspraak niet meer goed te hanteren zijn. Rutte: "Als morgen één persoon van een minderheidsgroep uit Somalië in Nederland wordt toegelaten, zal een dag later die hele groep voor de deur staan. Albayrak wil in dat geval de gehele groep op basis van dit vonnis nog toelaten ook. Dat is volstrekt ondenkbaar. Daarom heeft de staatssecretaris maar één echte optie: dit vonnis negeren en daarmee de basis onder een streng en rechtvaardig asielbeleid in stand houden."

De VVD is en blijft voorstander van individuele beoordeling van iedere asielzoeker. "Alleen op die manier kunnen we de echte vluchtelingen scheiden van de economische migranten", zegt de VVD-leider. "Deze coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie staat toe dat de uitspraak van het Hof gebruikt wordt om grote groepen asielzoekers in één keer Nederland binnen te loodsen. Dat betekent het einde van de praktijk van individuele en zorgvuldige toetsing. Het einde van een streng en rechtvaardig asielbeleid."

Als gevolg van de kabinetsreactie op de uitspraak van het Hof zal het aantal migranten dat zijn heil in Nederland zoekt nog verder toenemen. Ook mensensmokkelaars krijgen nu opnieuw een signaal van het kabinet dat Nederland een interessante bestemming is. Na het instellen van het Generaal Pardon, en het niet verplicht uitzetten van mensen die daar niet voor in aanmerking komen, is dit het derde signaal. Het past allemaal in het beeld van een coalitie die er bewust voor gekozen heeft de toegangspoorten tot Nederland open te zetten.