Nieuw-Vlaamse Alliantie


Formateursnota is voor CD&V en N-VA basis om onderhandelingen te starten (23/07/07)

CD&V en N-VA vinden in de nota "De kracht van mensen" positieve aanzetten voor gesprekken die tot de vorming van een nieuwe regering kunnen leiden.

De voorzitters Vandeurzen en De Wever vroegen tijdens hun onderhoud met de formateur naar meer toelichting bij een aantal voorstellen. Ook over de verdere werkwijze werd van gedachten gewisseld.

Wat betreft de staatshervorming leest het kartel CD&V/N-VA in de formateursnota nu reeds een aantal positieve voorstellen. Daarnaast ziet het kartel in de formateursnota ook de ambitie om een staatshervorming te realiseren waarover door de verschillende partijen de komende weken zal moeten onderhandeld worden. Voor het kartel zijn de afspraken gemaakt in het Vlaams Parlement en de lijst opgenomen in het Vlaams regeerakkoord hierbij het uitgangspunt.

Inzake methodiek onderschrijft het Vlaams kartel resoluut de piste om, nog voor de start van de regering, een akkoord te hebben over de bevoegdheden die met een gewone meerderheid zullen worden overdragen en over een ontwerptekst met betrekking tot de wijzigingen van bepaalde grondwetsartikelen en bijzondere meerderheidswetten. De inhoudelijke invulling en beleidsopties zoals vervat in de formateursnota, zijn dan ook ondergeschikt aan de overdracht van bevoegdheden naar de deelstaten via eenvoudige of tweederde meerderheid.

De formateursnota is het begin, niet het einde.

Bart De Wever, Voorzitter N-VA

Jo Vandeurzen, Voorzitter CD&V

Auteur:
Voorzitter N-VA
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be