Vereniging van Effectenbezitters


Effect 15/16: Ordina gaat voor de top

In nieuwe Effect 15/16 komen de volgende onderwerpen aan bod:

Dromen van het kampioenschap
Effect had een interview met Ronald Kasteel, topman van Ordina. De automatiseerder maakt er geen geheim van dat hij nummer 1 in de Benelux wil worden. 'We gaan voor het kampioenschap, in Nederland én in België.' Ordina is gefocust: 'Je moet niet meer alleskunner willen zijn, maar specialist.' En over het belang van Business Process Outsourcing (BPO): 'Superbelangrijk. We investeren dit jaar 25 miljoen euro, in 2008 gaat de omzet naar 45 miljoen euro bij een break-evenresultaat. Het marktperspectief is goed, de klanten kloppen bij ons aan. De portefeuille is goed gevuld.'

Beursgangers uit de schaduw
Een overzicht van een aantal recente beursintroducties in Amsterdam. Het lijkt weer wat beter te gaan met de werving van nieuwe noteringen aan het Damrak. De introductie van Advanced Metallurgical Group (AMG) was zelfs een groot succes met een koersstijging van 23 procent op de eerste dag. Toch zijn de meeste beursintroducties niet of nauwelijks opgemerkt door beleggers.

Oordeel Ondernemingskamer vernietigd
Tot teleurstelling van de VEB heeft de Hoge Raad een streep gezet door de beschikking van de Ondernemingskamer die de verkoop van LaSalle aan Bank of America blokkeerde. De VEB respecteert het besluit van de Hoge Raad maar blijft van mening dat de drastische en snelle wijziging in de strategie van ABN Amro bij uitstek iets is waarover met de aandeelhouders overlegd hadden moeten worden.

Verder in Effect:

* Groeten vanaf de Autobahn: een selectie van minder bekende Duitse aandelen. Het thema: sex, drugs & rock 'n roll'.
* Absolute recordprijs voor Numico: de overname van Numico door Danone was niet onverwacht maar de prijs waarvoor was dat wel. Het bod ligt 44 procent boven de gemiddelde koers van het aandeel Numico in de afgelopen drie maanden.
* ABN Amro belooft eerlijk biedproces: ABN Amro treedt in gesprek met het Consortium. De VEB trekt hierop zijn verzoek in om drie onafhankelijke commissarissen te laten benoemen.
* Wachten op nieuw exitbod van KLM: op de aandeelhoudersvergadering van KLM was het opvallend druk gezien het feit dat het bedrijf feitelijk niet meer bestaat. De minderheidsaandeelhouders zullen door Air France-KLM worden uitgekocht, maar tegen welke prijs?
* Content is weer king: vergelijking door Jacques Potuijt van twee van de belangrijkste media-aandelen in de wereld: News Corp. en Thomson. Dat laatste bedrijf steekt zich diep in de schulden om Reuters over te kunnen nemen, wat veel risico's meebrengt. News Corp van Rupert Murdoch heeft de betere papieren.
* OK ondergraven: column van Peter Paul de Vries over de vernietiging van de beschikking van de Ondernemingskamer door de Hoge Raad. De jarenlange lobby van de VEB voor aandeelhoudersgoedkeuring voor belangrijke bestuursbesluiten is helaas nog altijd niet adequaat in de wet verankerd.
* Inflatieangsten: column van Pieter Wind over het feit dat de wereldwijde kerninflatie slechts 1,5 tot 2,0 procent is. Hij meent dat de inflatierisico's beperkt zijn.
* Stijgende koersen, dalende dollar: technische analyse door Royce Tostrams van de belangrijkste Amerikaanse beursindices en de koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro.
* Speculeren op private equity: Kees van Lieshout adviseert enkele concrete optieposities waarmee geprofiteerd kan worden van nieuwe overnames van AEX-bedrijven.
* TMG in de etalage gezet: CEO Ad Swartjes van de Telegraaf Media Groep (TMG) riep begin juli dat zijn bedrijf een overnamekandidaat is. Effect bekeek of TMG wel zo koopwaardig is.
* Permanente oliecrisis: column van Willem Middelkoop over de reservecapaciteit van de OPEC, die er misschien wel helemaal niet is. Doet een vat olie 350 dollar in 2015?
* Rabo AEX Garant is niet zonder nadelen: analyse van een van de nieuwste gestructureerde producten op de markt. Bij een start op 560 voor de AEX is dit certificaat pas als de AEX over vijf jaar onder de 465 staat een betere belegging dan een mandje van AEX-aandelen.
* Exotisch rendeerde het best: de visie van Freddy van Mulligen op beleggingsfondsen die beleggen in landen als China, de Balkan, Turkije en Latijns Amerika. Conclusie: risico wordt beloond.
* Woning vrij opleverbaar in successierecht: een blik van de belastingadviseur op de waardering van de woning in de aangifte successierecht.

De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 15/16. Voor de pers zijn de artikelen op aanvraag beschikbaar via het secretariaat van de VEB (070-3130000)

Vereniging van Effectenbezitters