Ingezonden persbericht


Onderstaand de reactie van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) op het plan van de PVdA:

Het CBL reageert enthousiast op het plan van de PVdA om het bezit van alcohol door jongeren onder de 16 jaar strafbaar te stellen.

Het CBL pleit hier al jaren voor. Het betekent een enorme steun in de rug van de supermarkten bij de handhaving van de leeftijdsgrens. Als iemand die nog geen 16 is, op een brommer rijdt, stel je toch ook niet de verkoper van de brommer aansprakelijk. Jongeren moeten direct met de gevolgen voor hun eigen gedrag worden geconfronteerd. 16 jaar is de norm.

De afgelopen weken verspreidden supermarkten 1 miljoen folders waarbij ouders worden gewaarschuwd voor de gevaren van alcohol voor jongeren. Het CBL deelt de mening van mevrouw Bouwmeester dat de primaire verantwoordelijkheid bij de ouders ligt.

Het CBL pleit er voor om voor sigaretten dezelfde lijn te volgen.

Om er voor te zorgen dat supermarkten de leeftijdsgrens nog beter kunnen naleven start de branche binnenkort met de certificering van kassamedewerkers. Kassamedewerkers die met goed gevolg de training "Soms moet je nee-verkopen" hebben doorlopen ontvangen het bijbehorende certificaat. Met de training worden ze goed geinformeerd over de regels voor de verkoop van alcohol en tabak. Bovendien worden ze getraind hoe om te gaan met situaties waarin te jonge kopers alcohol en/of tabak willen kopen.

Minder gelukking is het CBL met het voorstel om de verkoop van alcohol te verbinden aan een vergunningenstelsel. Het CBL vreest voor veel administratieve rompslomp. Dit staat haaks op het Kabinetsbeleid om te streven naar minder administratieve lasten. Het CBL is van mening dat met een stricte handhaving van de leeftijdsgrens en de bijbehorende hoge boetes bij overtreding zo'n vergunningenstelsel overbodig is.

Met vriendelijke groet,
Miranda M.G. Boer
Hoofd PR en Voorlichting CBL

070-3376200
06-51502772

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de belangenbehartiger en spreekbuis van de supermarkten in Nederland.