Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Werken aan veiliger hoogspanningsleidingen in Gelderland

Op voorstel van de VVD gaat de provincie Gelderland bekijken hoe het zit met de veiligheid van de Gelderse bovengrondse hoogspanningsleidingen. De provincie gaat bekijken waar ze bovengronds zijn en hoever ze van bebouwing afstaan. Met het voorstel wil de VVD de veiligheid vergroten.

Meer veiligheid voor inwoners
VVD-Statenlid Johan Houwers zegt dat de bovengrondse leidingen in periodes van hevige sneeuwval zo zwaar belast kunnen worden dat ze kunnen knappen. "En als die dingen de grond raken, dan springen de vonken er af. Dat is niet veilig. Ook het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu werkt aan strengere richtlijnen op dit gebied."

Zutphen Ede en Apeldoorn
In Zutphen, Ede en Apeldoorn klaagden bewoners in de verkiezingstijd over onveilige hoogspanningsleidingen die te dicht op de bebouwing staan. De VVD vermoedt dat het probleem zich op meer plaatsen voordoet. De VVD heeft een motie gemaakt die door de Gelderse politiek unaniem is aanvaard. De motie - met de PvdA voorbereid - vroeg om een inventarisatie van de bovengrondse hoogspanningsleidingen bij bebouwing. Verder vroeg de motie om geld om het probleem aan te pakken.

Eerste start
De provincie gaat nu inventariseren waar in Gelderland de bovengrondse hoogspanningsleidingen zich bevinden en hoever ze afstaan van bebouwing. Er wordt nog niet meteen geld vrijgemaakt om de leidingen ondergronds te brengen, maar een eerste stap is nu gezet. In een later stadium kan worden bekeken hoe het probleem kan worden aangepakt.