Verbond van Verzekeraars

Publieke zwangerschapsuitkering zelfstandigen nodig?

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft het kabinet geadviseerd opnieuw een publieke regeling voor zwangere zelfstandigen in te voeren. Het Verbond is daar niet op tegen, maar vindt zo'n regeling tegelijkertijd niet echt nodig. "Onze bevinding is dat de markt zijn werk doet. Er zijn voldoende mogelijkheden voor vrouwelijke zelfstandigen om een (aanvullende) dekking bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, die voorziet in een uitkering tijdens zwangerschaps- en bevallingsverlof", aldus beleidsadviseur Esperanza van der Zon.

Tot 1 augustus 2004 was er een publieke voorziening, waarop vrouwelijke zelfstandigen een beroep konden doen als ze met zwangerschaps- en bevallingsverlof gingen. Met de afschaffing van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) is deze mogelijkheid verdwenen. Zelfstandigen kunnen wel een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, maar die biedt - zonder extra dekkingen - geen dekking tijdens zwangerschaps- en bevallingsverlof, aangezien zwangerschap geen risico is (zoals arbeidsongeschiktheid), maar doorgaans een bewuste keuze. De verzekering biedt overigens wel dekking bij die gevallen van arbeidsongeschiktheid, die samenvallen met of het gevolg zijn van complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling.

Extra dekking
Om zelfstandigen tegemoet te komen, heeft een groot aantal verzekeraars een extra dekking ontwikkeld bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering, die voorziet in een uitkering tijdens een normaal verlopend zwangerschaps- en bevallingsverlof. De meeste verzekeraars bieden deze extra dekking zonder daarvoor extra premie te vragen. Wel gelden doorgaans beperkende voorwaarden, zoals het hanteren van een wachttijd van een bepaalde periode (bijvoorbeeld twee jaar). "Die wachttijd is nodig, omdat er anders een groot risico op antiselectie ontstaat. Alleen vrouwen die zwanger willen worden, zullen immers om de aanvullende dekking vragen", aldus Van der Zon. "Overigens zijn er ook mogelijkheden voor vrouwelijke zelfstandigen om via een collectief contract een arbeidsongeschiktheidsverzekering met zwangerschapsdekking zonder wachttijd af te sluiten, bijvoorbeeld via het Platform Zelfstandig Ondernemers."

Geen discriminatie
Over de wachttijd is de afgelopen tijd veel te doen geweest. De CGB oordeelde vorig jaar dat het hanteren van een wachttijd een verboden onderscheid is. Uitspraken van diverse rechtbanken wezen echter uit dat het onderscheid wel degelijk is toegestaan, omdat er objectieve rechtvaardigingsgronden aan ten grondslag liggen, namelijk het voorkomen van oneigenlijk gebruik en het vaststellen van een juiste premie.
De CGB blijft de huidige situatie echter problematisch vinden en heeft in een advies aan het kabinet aanbevolen alsnog een publieke regeling in te stellen. "Op zich hebben we daar geen bezwaar tegen, maar de vraag blijft of het geen dure oplossing is voor een beperkt probleem", meent Van der Zon. "Onze ervaring is dat de markt zijn werk goed doet. Bovendien beperkt een verplichte publieke regeling de keuzevrijheid om te bepalen of en zo ja, in hoeverre zelfstandigen zich tegen dit risico willen verzekeren."

Verzekerd!, juli 2007