Ingezonden persbericht
Persbericht
23 juli 2007
Nederland scoort slecht in wereldwijde eerlijkheidstest
Amsterdammers houden gevonden mobieltje voor zichzelf
In de grootste steden van 32 landen lieten verslaggevers van Reader's Digest in totaal 960 mobiele telefoons achter op drukke openbare plaatsen. Het doel was om de eerlijkheid te testen* onder inwoners van steden over de hele wereld. Amsterdam scoorde slecht: er werden slechts 14 van de 30 mobiele telefoons geretourneerd. Dit zet Nederland op een 29ste plek in de ranglijst van de 32 landen waar de test werd uitgevoerd. Ljubljana in Slovenië voert de lijst aan met 29 teruggegeven mobieltjes en Hongkong en Kuala Lumpur sluiten de lijst met slechts 13 teruggebrachte mobiele telefoons. Het wereldwijde gemiddelde pakt een stuk hoger uit met 68% van de vinders die het 'verloren' mobieltje retourneerden (654 van de 960 telefoons).
Eerlijkheid duurt 't langst!
In Ljubljana, Slovenië, met 267.000 inwoners de kleinste stad waar de test werd uitgevoerd, werden maar liefst 29 van de 30 telefoons teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. De Canadezen in Toronto bewijzen echter met 28 geretourneerde mobieltjes dat inwoners van een metropool (5,4 miljoen inwoners) bijna even eerlijk kunnen zijn. Seoul, Zuid-Korea bezet een derde plek in de ranglijst met 27 geretourneerde telefoons, gevolgd door Stockholm in Zweden (26). Mumbai (India); Manilla (Filipijnen) en New York (Verenigde Staten) delen een vijfde plek met 24 teruggegeven mobieltjes.
Amsterdam
In Amsterdam waren de toeristen de grote winnaars. Tot vier keer toe viste een buitenlandse bezoeker de telefoon van straat, waarna ze de telefoon allemaal retourneerden. Vrouwen waren gemiddeld genomen iets eerlijker dan mannen. Zo ook in Amsterdam, waar de mannen 9 van de 21 gevonden mobieltjes teruggaven, terwijl 7 van de 9 vrouwen die een telefoon vonden, hem retourneerden. Daarnaast leek leeftijd in de wereldwijde test ook geen bepalende rol te spelen. Zo liet een bejaard echtpaar op het Damrak in Amsterdam de telefoon snel in hun zak glijden, terwijl een 16-jarige jongen met dreadlocks in Harlem (New York) vergezeld door een groep vrienden de telefoon zonder twijfel teruggaf met de woorden: "Ik deed wat goed was."
De beweegredenen
De meest voorkomende beweegreden om de mobiele telefoon terug te geven was wereldwijd het feit dat de eerlijke vinders ooit zelf een voorwerp van waarde hadden verloren en niet wilden dat anderen dat moesten meemaken. Bij sommigen speelde invloed van ouders ook mee. Opvallend was dat veel volwassenen met kinderen zich bewust waren van hun voorbeeldfunctie en hun kleintjes graag wilden laten zien hoe je je moet gedragen als je iets vindt. Zo liet een vrouw met drie kinderen in São Paulo (Brazilië) weten: "Ik mag dan niet rijk zijn, maar mijn kinderen zullen weten wat eerlijkheid is." Amsterdam liet hierop een uitzondering zien: een jongen van ongeveer tien jaar overtuigde zijn ouders met een kus en een glimlach om de gevonden telefoon te mogen houden.
Opmerkelijk!
In Bombay mobiliseerde een winkelier een stel vrienden om een oneerlijke vinder tot de orde te roepen, toen een van zijn klanten het mobieltje in zijn winkel vond en zei dat hij hem voor zichzelf hield. Opmerkelijk was ook dat twee agenten op de drukke Kalverstraat in Amsterdam met een boog om de rinkelende telefoon heen liepen toen ze het mobieltje in het oog kregen. In New York porde een technoloog eerst met zijn voet tegen de telefoon waarna hij hem opraapte. "Ik hoopte dat het geen bom was," zegt hij. "Sommige New Yorkers zullen uit angst voor hun veiligheid geen vreemd mobieltje oprapen, maar de meesten zijn vrij eerlijk," aldus de New Yorker.
*
Per stad werden 30 telefoons op drukke openbare plaatsen achtergelaten. Vervolgens werd het mobieltje gebeld en observeerden de verslaggevers of iemand opnam en het toestel teruggaf, dan wel later terugbelde naar een van de nummers die in de telefoon waren opgeslagen - of het telefoontje voor zichzelf hield. Het betrof nieuwe toestellen met simkaarten waar genoeg beltegoed op stond.
Ingezonden persbericht