De Unie


23/07/2007
Het transformatieproces van vakcentrale MHP
23 juli 2007 - Onze vakcentrale MHP is in 2006 gestart met een ingrijpend transformatieproces. De aangesloten organisaties (de UOV en De Unie, de CMHF, de BBV en de VNV) werken nauw samen aan een nieuwe opzet voor de vakcentrale MHP. Een opzet waarbij groei en een duurzame positie in het nationale overleg de belangrijkste doelstellingen vormen. Dat is nodig, want de positie van de middengroepen, de kern van de achterban van de MHP, staat stevig onder druk. Als voorbeeld kunnen we niet alleen de plannen noemen over de versobering van het ontslagrecht, maar ook de netto inkomensontwikkeling van de middengroepen.

Juist over het vrij netto besteedbaar inkomen van de middengroepen maakt De Unie zich grote zorgen. Dat komt door allerlei belastingmaatregelen ondermeer gericht op het milieu. Dat komt tevens doordat de middengroepen niet in aanmerking komen voor toeslagen en subsidies. Daarnaast is er een duidelijke trend waarneembaar waarbij de gemeentelijke lasten sterk gaan toenemen. De slingerbeweging van de politiek geeft opnieuw ruimte voor decentralisatie. Gemeenten gaan op eigen houtje inkomenspolitiek bedrijven, met een verdergaande nivellering als gevolg. Een ding is duidelijk. Niet alleen de rekening voor het Haagse beleid, maar ook die van het gemeentelijke beleid wordt eenzijdig neergelegd bij de middengroepen. Denk maar eens aan de mensen die zelf een huis bezitten. Een sterke positie voor de MHP op nationaal en lokaal niveau is in de komende jaren keihard nodig. (andere onderwerpen in deze zijn: de fiscalisering van de AOW, de houdbaarheid van het pensioenstelsel, de inkomensafhankelijke premies van het zorgstelsel, de positie van middelbaar en hoger opgeleiden op de arbeidsmarkt en vroeg of laat kan daarbij ook de aftrek van de hypotheekrente worden genoemd).

De eerste fase van het transformatieproces
Het veranderproces van de vakcentrale MHP was tot nu toe voor velen niet zichtbaar. Als eerste zijn de beleidsportefeuilles van de vakcentrale opnieuw ingericht. Door de (vroeg-)pensionering van enkele gerespecteerde medewerkers van de vakcentrale, Hans Vroon, Wolter Muller en Frits van Schaik, zijn er nieuwe medewerkers in dienst getreden. De vakcentrale MHP transformeert nu van een kenniscentrum, waarbij de medewerkers een rol vervullen van kennisdrager, naar een eigentijds kennisplatform. In dit kennisplatform brengen de aangesloten verenigingen hun deskundigheid en faciliteiten in. Daarom staat in het transformatieproces het creëren van een kennisnetwerk centraal. Immers, het unique sellingpoint van onze vakcentrale is duidelijk. De unieke positie van de MHP en de aangesloten bonden wordt gevormd door de kennis en de positie van de leden in bedrijven, organisaties en instellingen. De MHP als kennisgenerator volgens het principe van âzwaan-kleef-aanâ, een vakcentrale van de leden voor de leden. Dat deze innovatieve aanpak werkt, blijkt ook onder meer uit de ontwikkelingen bij De Unie. In sectoren als de Burgerluchtvaart, All finance en de Gezondheidszorg.

De tweede fase
In de komende maanden zal de profilering van de vakcentrale MHP het centrale speerpunt vormen. Dat is hard nodig, want een ding is duidelijk: de stem van de vakcentrale MHP in Haagse kringen en in de media wordt onvoldoende gehoord. Juist in onze informatiesamenleving is een vakcentrale nodig die maximaal gebruik weet te maken van de multimediale kanalen.

Het is belangrijk dat wij zelf kritisch durven kijken naar onze wijze van profileren en positioneren. Door het opnieuw inrichten van de afdeling communicatie en door het opstellen van een strategisch communicatieplan wil het Algemeen Bestuur meer kracht geven aan het MHP-beleid.

Tot slot
Tot slot is het belangrijk te concluderen dat wij leven en werken in een tijd waarin het hebben van een sterk en herkenbaar boegbeeld een absolute voorwaarde vormt voor een krachtdadige profilering en positionering van de vakcentrale MHP. Vakbond De Unie heeft daarom bij de andere bonden aangedrongen op het extern aantrekken van een nieuwe voorzitter. Het spreekt voor zich dat dit ook een voorzitster kan zijn. Wij vertrouwen erop dat een zorgvuldig proces zal leiden tot een nieuwe leider van de vakcentrale, een bindende en inspirerende persoon, een drager van het erfgoed van de MHP.

Jacques Teuwen,
Voorzitter De Unie