Stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (Stichting HKZ)


* Concept nieuw certificatieschema Gehandicaptenzorg beschikbaar
* HKZ maakt norm gebruiksvriendelijker

* Zelfdiagnose-instrument Fysiotherapie en Kinderopvang
* 1000ste HKZ certificaat

* Kwaliteitsspel in ontwikkeling

Concept nieuw certificatieschema Gehandicaptenzorg beschikbaar

maandag, 23 juli 2007
Om de sector alvast tegemoet te komen, stelt HKZ de conceptnormen beschikbaar, die vanaf 1 januari 2008 gaan gelden voor de Gehandicaptenzorg. Op een concept kan nog niet gecertificeerd worden, want de normen kunnen nog wijzigen. Wel krijgt u een aardige indruk van hoe de nieuwe normen eruit gaan zien.

Het herziene certificatieschema voor de Gehandicaptenzorg is opgesteld volgens de nieuwe systematiek van HKZ. Inhoudelijk zijn er ten opzichte van het oude schema geen grote wijzigingen. De veranderingen hebben vooral betrekking op de vormgeving en indeling van de normen. Zo heeft de verbetercyclus (plan, do, check, act) een veel nadrukkelijkere plaats gekregen binnen de normen.

De conceptnormen zijn alvast een voorproefje. Bij het gedachtegoed van de vernieuwingsslag hoort naast het herinrichten van de normen namelijk nog meer. Wat kunt u de komende tijd nog van ons verwachten:
- Het werkboek: een praktisch handvat voor het opzetten van uw kwaliteitsmanagementsysteem met tips, toelichtingen en praktijkvoorbeelden.

- Het online-informatiesysteem HKZ-norm digitaal: een interactieve online applicatie met de mogelijkheid om te zoeken op trefwoorden en normnummers, maar waar ook meer informatie per norm te vinden is, bijvoorbeeld over casussen, vragen en achtergrondinformatie.
- Een overzicht van de samenhang tussen de HKZ-normen en de kwaliteitsindicatoren uit het kwaliteitskader Gehandicaptenzorg; HKZ zal een referentietabel maken waarin wordt aangegeven waar de samenhang zit tussen de indicatoren en de HKZ-normen. Daarnaast zal HKZ ook de terminologie in haar normen aanpassen aan de terminologie van het kwaliteitskader. In HKZ-norm digitaal zal vanuit de desbetreffende normen een doorklikmogelijkheid zijn naar de samenhangende kwaliteitsindicator.

- Integratie van veiligheidsaspecten in de normen; cliëntveiligheid is momenteel een belangrijk thema binnen de zorg. HKZ onderzoekt de mogelijkheid om cliëntveiligheid te integreren in de normen, zodat organisaties naast kwaliteit ook op veiligheid gecertificeerd kunnen worden, zonder dat dit hun veel extra werk bezorgt.

Meer informatie over de vernieuwingslag is te vinden op onze website. Zie hiervoor:

- Schemaherziening Gehandicaptenzorg 1 januari 2008
- HKZ maakt norm gebruiksvriendelijker

Bestellen

U kunt de conceptnormen bestellen via het secretariaat van HKZ: info@hkz.nl. De kosten van het digitale concept zijn 10,-. Vermeld bij uw bestelling duidelijk uw persoonlijke gegevens.