Gemeente Etten-Leur

Weer doucheadvies Westpolderplas

Weer doucheadvies aan zwemmers in Westpolderplas

Ondanks grondige onderhoudswerkzaamheden in het afgelopen voorjaar, zijn er toch weer cercariën aangetroffen in de Westpolderplas. De larven zijn weliswaar niet aanwezig in het zwemmersgedeelte van de natuur- en recreatieplas, maar uit voorzorg en op aangeven van de provincie adviseert de gemeente Etten-Leur aan recreanten om zich in de komende periode te douchen en af te drogen als zij in het water van de Westpolderplas zijn geweest. Bij de plas zijn informatieborden geplaatst om bezoekers te attenderen op de situatie.

De cercariën (larven van de spoelslak) zijn aangetroffen in het diepe gedeelte van de Westpolderplas, waar niet gezwommen mag worden. De larven kunnen bij mensen die daar gevoelig voor zijn huiduitslag (zgn. zwemmersjeuk) veroorzaken. Maar de meeste mensen zijn echter ongevoelig voor de larven en voelen er niets van.

Vorig jaar juli deden de cercariën zich voor de eerste keer voor in de Westpolderplas. Ook toen heeft de gemeente Etten-Leur een doucheadvies gegeven. Om te proberen de overlast van de larven te verminderen, zijn er in de voorbije maand april diverse werkzaamheden in de Westpolderplas uitgevoerd. Toen zijn onder andere de waterplanten gemaaid en is het vervuilde zand in het zwemgedeelte verwijderd.

Ondanks deze inspanningen is er nu toch weer een klein aantal cercariën aangetroffen in het diepe gedeelte van de Westpolderplas. Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat er geen larven aanwezig zijn in het zwemgedeelte. Hierdoor wordt de kans op klachten zeer klein geacht. Desondanks wordt er uit voorzorg geadviseerd om te douchen en af te drogen na het zwemmen in de Westpolderplas.

Week in...week uit
Klik & Bestel
Klik & Meld
Bedrijventerreinen

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 076 - 502 40 00
Fax: 076 - 503 38 80

info@etten-leur.nl