FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: werknemers GE Plastics moeten meedelen in verkoop aan Sabic

Uit allerlei publicaties blijkt dat Sabic dieper in de buidel tast om de plastics divisie van General Electrics over te nemen. Volgens FNV Bondgenoten is het niet meer dan redelijk dat niet alleen de aandeelhouders maar ook de werknemers meedelen in de verkoopopbrengst.

Lilane Schoone: "Noem het maar een afscheidsbonus. Jarenlang hebben werknemers zich ingespannen om de divisie GE Plastics te maken tot wat het is. En met succes, want Sabic betaalt meer dan verwacht. Dus vinden wij dat General Electrics de loyaliteit van werknemers zou moeten belonen."

Nu de verkoop van GE Plastics aan Sabic steeds concreter wordt, neemt ook de onzekerheid voor de werknemers toe. Hoewel beide bedrijven hebben toegezegd de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, bestaat de kans dat de hogere overnameprijs wordt afgewenteld op de werknemers. De verkoop brengt sowieso al veranderingen en onzekerheden voor hen mee en Sabic zal de investering moeten terug verdienen.

FNV Bondgenoten verwacht van de directie van General Electrics een positieve en genereuze houding ten aanzien van het verzoek om een afscheidsbonus voor de werknemers. De vakbond heeft dit per brief aan de directie gemeld.

In Nederland werken circa 1.700 werknemers voor de plastics divisie in Bergen op Zoom en Raamsdonksveer. GE Plastics wordt voor circa 8,6 miljard euro verkocht aan Sabic. De plastic divisie boekte vorig jaar een winst van 674 miljoen dollar en behaalde wereldwijd een omzet van circa 6,6 miljard dollar. Wereldwijd werken er 11.000 mensen bij General Electrics.

---