Gemeente Wageningen

Oproep: wie komt in aanmerking voor een pardonvergunning?

Op 25 mei 2007 heeft het kabinet Balkenende IV ingestemd met de Regeling `afwikkeling nalatenschap oude Vreemdelingenwet' van staatssecretaris Albayrak, kortweg de pardonregeling. In dit bericht kunt u lezen wie in aanmerking komt voor het generaal pardon, welke voorwaarden er gelden en wat u moet doen om u aan te melden voor deze regeling.

Uitgeprocedeerde vluchtelingen van wie de gegevens bekend zijn bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) zullen door de IND schriftelijk op de hoogte gesteld worden van de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een generaal pardon. In dat geval hoeft men zelf geen actie te nemen.

Dit bericht is bestemd voor vluchtelingen die niet bij de IND bekend zijn.
Veelal gaat het om mensen zonder vaste woon- en verblijfplaats, maar wel verblijvend in de Gemeente Wageningen. Zij komen mogelijk ook in aanmerking voor een verblijf op basis van de pardonregeling. Als zij aan de onderstaande voorwaarden voldoen, kan de Burgemeester van Wageningen een verklaring afgeven aan de IND. Op basis van deze burgemeestersverklaring zal de IND de situatie van de vluchteling beoordelen en bekijken of deze persoon in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning op grond van de pardonregeling.

Wat zijn de voorwaarden?
Op basis van de pardonregeling wordt een verblijfsvergunning afgegeven aan de vreemdeling die voldoet aan de volgende voorwaarden:
· De asielaanvraag moet zijn gedaan vóór 1 april 2001 óf men heeft zich vóór 1 april 2001 aangemeld bij de IND of Vreemdelingenpolitie.

· De vreemdeling moet sinds 1 april 2001 onafgebroken in Nederland zijn geweest. Dat wordt aangenomen als iemand op 13 december 2006:

1. in de COA opvang verblijft of een andere rijksvoorziening kreeg;

2. In procedure was over een verblijfsvergunning;
3. nog in het bezit was van een verblijfsvergunning.
· Het onafgebroken verblijf kan ook blijken uit een door de burgemeester op te stellen verklaring. Daarin wordt bevestigd dat iemand aantoonbaar gedurende het gehele jaar 2006 in Wageningen verbleef. Daartoe dient u zelf het bewijs aan te voeren.
· Men komt alleen in aanmerking voor een pardonvergunning als men alle andere lopende procedures onvoorwaardelijk intrekt.

Wanneer wordt geen vergunning verleend?
De pardonvergunning wordt niet verleend als iemand aantoonbaar Nederland heeft verlaten.
Er zijn ook nog andere situaties waarbij geen vergunning wordt verleend. Bijvoorbeeld wanneer iemand is veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens een misdrijf en waarbij de straf of maatregel in totaal tenminste één maand bedraagt.
Of wanneer iemand in zijn/haar land van herkomst oorlogsmisdaden heeft begaan of, in bepaalde gevallen, gezinslid is van iemand die dat gedaan heeft.

Een pardonvergunning wordt ook niet verstrekt wanneer iemand al een verblijfsvergunning heeft op een andere manier dan op grond van categoriale bescherming, een reguliere vergunning onder beperking "verblijf vanwege medische noodzaak", verblijf samenhangend met mensenhandel, "verblijf als minderjarige vreemdeling" of "buiten schuld".
Indien iemand afkomstig is uit een EU/EER land wordt ook geen vergunning afgegeven.

Heeft iemand in verschillende procedures verschillende identiteiten (bijv. naam) en/of nationaliteiten opgegeven en indien daaraan geen geloof kan worden gehecht dan geldt eveneens dat geen pardonvergunning wordt afgegeven. U krijgt nog ëën keer de kans om de juiste persoonsgegevens aan te leveren.

Om in aanmerking voor de pardonregeling te komen, mogen dus geen zogenaamde contra-indicaties zijn.

Hoe zit het met gezinnen?
Gezinsleden die vóór 13 december 2006 in Nederland aankwamen kunnen ook een pardonvergunning krijgen als de gezinsband bestond voor de komst naar Nederland. Kinderen van een ouder, die een pardonvergunning krijgt en in Nederland geboren krijgen ook een dergelijke vergunning. Iemand die op 13 december een gezin had gevormd met iemand die een pardonvergunning heeft gekregen kan een vergunning gezinsvorming aanvragen. Hiervoor gelden verschillende voorwaarden.

Wat te doen?
Denkt u in aanmerking te komen voor een pardonvergunning en heeft u géén schriftelijk bericht ontvangen van de IND?

Meldt u dan bij het informatie- en adviespunt van Stichting Vluchtelingenwerk Midden Gelderland, Nude 28 te Wageningen, tel. (0317) 422 096. Het informatie- en adviespunt is geopend op maandag-, dinsdag- en vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur.