D66

Nieuwe feiten over Irak: nieuwe Kamervragen

23 juli 2007

Deense troepen hebben geholpen bij geheime missies in Irak vóór de invasie van Irak op 20 maart 2003. Eerder werd al bekend dat Nederlandse troepen nauw samenwerkten met de Denen. D66 vraagt de regering daarom of Nederlanders ook betrokken waren bij geheime missies in Irak.

Uit een uitzending van VPRO Argos blijkt dat de Deense regering inmiddels heeft toegegeven, dat er Deense troepen waren in de landen die Irak omringen. De Denen waren op plaatsen waar geheime missies in Irak werden voorbereid en van waaruit ze werden uitgevoerd. Eerder bleek al dat Nederlandse en Deense troepen nauw samenwerkten voor de inval in Irak. D66 vraagt de regering nu of er ook Nederlandse troepen op deze plaatsen aanwezig waren. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold: "Wat de regering precies verborgen houdt door een onderzoek te blokkeren, is niet duidelijk. Deze nieuwe feiten maken echter wel duidelijk dat Nederland mogelijk betrokken was bij de voorbereidingen van de inval."

In Denemarken kwam er meer openheid door een uitzending van Argos waarin uit de doeken werd gedaan dat Nederlanders samen met Denen op Irakees grondgebied hebben gevochten. De Nederlandse regering ontkende, maar de Deense regering erkende dat er wel troepen waren in Oman, Bahrein en Jordanië. Toen bleek dat vanuit deze plaatsen geheime missies in Irak werden voorbereid, ontstond er grote commotie in Denemarken. De Deense regering had namelijk geen toestemming van het parlement om inlichtingenofficieren in te zetten in Irak.

Ook het Nederlandse parlement heeft geen toestemming gegeven voor dergelijke acties; Nederland zou de inval alleen politiek steunen. Pechtold: "Het kabinet had geen toestemming om de inval militair te steunen. Ik ben dan ook zeer verbaasd over deze nieuwe onthullingen van het programma Argos en ik vraag het kabinet wat de Nederlandse troepen deden vóór de inval. Hebben Nederlandse troepen in Irak of daarbuiten meegewerkt aan de voorbereidingen van de inval?"

De laatste tijd gaan er steeds meer geluiden op om een parlementair onderzoek te doen naar de besluitvorming rondom de inval in Irak. Zo keerde PvdA-senator De Vries zich fel tegen het kabinet en sprak ook de nieuwe CDA-minister van staat, Peter Kooijmans, zich uit voor een parlementair onderzoek. Pechtold: "Deze nieuwe feiten zijn een signaal aan PvdA- en CDA-politici om zich te bezinnen. Dit geldt zeker voor de fracties in de Eerste Kamer." De Eerste Kamer is niet gebonden aan het regeerakkoord en van senatoren wordt daarom verwacht dat ze de Kamer van de bezinning zijn.


---