Politie Midden- en West Brabant

Persberichten politie Oosterhout (23/07)

OOSTERHOUT NB, 23 juli 2007

Arrestaties vanwege drugsbezit

HANK: Twee inzittenden van een personenauto trokken zondagavond 22 juli om 23.50 uur de aandacht van surveillerende politieagenten. De auto stond stil op de carpoolplaats aan de Jachtsloot te Hank Toen de agenten het tweetal aansprak kwam er een sterke cannabislucht vanuit de auto. Op grond van de Opiumwet werden de twee verdachten en de auto daarom aan een nadere controle onderworpen. Dat leverde de vondst van 8 XTC-tabletten, een buisje met 2,9 gram amfetamine en enkele voorwerpen om drugs te gebruiken. De twee verdachten zijn 26 en 21 jaar oud en allebei afkomstig uit Werkendam. Zij zijn aangehouden en in verzekering gesteld. Uiteraard zijn de aangetroffen verdovende middelen in beslag genomen.

Politiehond Max grijpt inbreker

OOSTERHOUT: Omwonenden meldden de politie dat ze glasgerinkel hoorden bij een woning aan de Verschuurstraat. Dat gebeurde zondagavond 22 juli om 23.30 uur. Agenten waren binnen drie minuten ter plaatse en stelden vast dat daadwerkelijk sprake was van een inbraak. De deur van de achterzijde van de woning was namelijk vernield en stond open. Omdat onbekend was of, en hoeveel daders er nog in de woning waren, werd politiehond Max ingezet. Uiteraard riepen de agenten vóórdat de hond naar binnen werd gestuurd dat de inbreker(s) te voorschijn moest komen, waarbij gewaarschuwd werd voor het inzetten van de diensthond. Er kwam op dat moment niemand te voorschijn. De hond ging op zoek en trof op de eerste verdieping van de woning een verdachte aan en greep hem vast.
De verwondingen die de verdachte daarbij opliep werden verergerd omdat de verdachte de diensthond probeerde te verwurgen. De man kneep namelijk de keel dicht van diensthond Max. Agenten slaagden erin om de inbreker in de boeien te slaan en Max bleek niet noemenswaardig gewond te zijn. De verdachte een 39-jarige inwoner van Oosterhout, is vervolgens naar het ziekenhuis overgebracht vanwege bijtverwondingen aan zijn linker bovenarm. De man kon na medische behandeling worden ingesloten in een politiecel. Hij is in verzekering gesteld. Tijdens het verhoor bekende de man de inbraak, waarbij overigens niets is buitgemaakt. Na het opmaken van een proces-verbaal is de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Dronken automobilist moet rijbewijs meteen inleveren

SPRANG-CAPELLE: Op de rustplaats Labbegat langs te A-59 arresteerde de politie een dronken automobilist. De 60-jarige man uit Wijk en Aalburg werd zondagavond 22 juli rond middernacht achter het stuur van zijn auto aangetroffen. De verdachte moest vervolgens mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De
ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 605 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. Gezien de hoogte van de uitslag is het rijbewijs van de man meteen ingenomen. De agenten maakten verder proces-verbaal tegen hem op en gaven hem een rijverbod van 6 uur. Verder heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Een beginnend bestuurder is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. Iemand die onder invloed rijdt, krijgt altijd rijverbod opgelegd, zodat het alcohol in het lichaam af kan breken voordat de automobilist opnieuw achter het stuur stapt. Het rijverbod geldt voor alle voertuigen, dus ook voor de fiets. Dit verklaart waarom iemand, wiens rijbewijs is ingenomen, ook nog een rijverbod krijgt opgelegd.

Auteur: Jeroen Steenmeijer