Gemeente Buren


Jury groencompetitie beleeft bijzonder Buren

Afgelopen vrijdag beoordeelde de jury van de Entente Florale Buren in het kader van de competitie groenste gemeente van Nederland. De jury beleefde een bijzondere dag.

Buren was de een na laatste in de rij van vijf gemeenten die de jury dit jaar bezocht in de categorie kleine steden en dorpen. De jury arriveerde in de vroege ochtend bij het veer van Amerongen naar Eck en Wiel, waar zij op de fiets stapte richting het Eiland van Maurik. Na een welkomstwoord van de burgemeester kregen zij een presentatie over de visie en het groenbeleid van de gemeente. Jeroen van Noort van het Regionaal Bureau voor Toerisme demonstreerde de jury hoe bezoekers en inwoners binnenkort zelf online een interactieve fiets- of wandelroute kunnen samenstellen.

Gerrit van der Stam van de Recreatiemaatschappij begeleidde het gezelschap naar de vistrap en de struinroutes bij het Eiland van Maurik en vervolgens naar het gemeentehuis. Liesbeth van Dijk, medewerkster van de gemeente, vertelde de jury kort over de bijzondere architectuur van het gemeentehuis, waarna de jury van het uitzicht over de weidse omgeving genoot van de bovenste etage van het gemeentehuis.

Bij Kasteel Soelen vertelde Jack van der Star namens Staatsbosbeheer over de ontwikkeling van het landgoed en het op handen zijnde Kinderlandschap: een speelterrein van vier ha met natuurlijke materialen. In een van de hoogstamboomgaarden op het landgoed verhaalde Michael Witjes het enthousiast over hoe het Steunpunt Hoogstamfruit zich, met behulp van vele vrijwilligers, inzet voor het onder- en behoud van hoogstamboomgaarden in de regio.

Natuurelementen
Tijdens het bezoek aan de waterbergingsoevers aan de Maurikse Wetering (Achtmorgen) werd de jury getrakteerd op een ander natuurfenomeen. Schuilend onder paraplus barstten onweer en regenbuien in alle hevigheid los. De toelichting van het waterschap viel hierdoor bijna letterlijk in het water. Ook de rondleiding door Buren onder leiding van José Gubbels van de Sitchting Buren Oranjestad werd afgelegd onder paraplus. Desondanks genoot de jury zichtbaar van het prachtige stadje Buren, met zijn historie, pittoreske straatjes, fraai gerestaureerde stadswallen en vruchtbare notenbomen. Na rijp beraad in het Marechausseemuseum bedankte de voorzitter van de jury, de heer De Wagt, de gemeente voor een bijzondere dag. En zoals het goede juryvoorzitter betaamt, liet hij geen woord los over de kansen die Buren heeft op goud in de nationale groencompetitie.

Prijsuitreiking
Woensdag 17 oktober is de officiële prijsuitreiking. Dan maakt mevrouw G. Verburg, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, bekend welke plaatsen zich het groenste dorp en de groenste stad van Nederland 2007 mogen noemen.