Politieacademie


Politieacademie: Belgische politie volgt Nederlandse aanhoudingsopleiding

In Brussel ontvangen de eerste 16 Belgische politieagenten hun diploma na afronding van de opleiding Vaardigheden Aanhouding in Groepsverband (VAG) aan de Politieacademie in Nederland. In Nederland hebben alle korpsen een zogenaamd VAG-team dat in groepsverband aanhoudingen verricht die te risicovol zijn voor gewone agenten, maar waarbij de inzet van een aanhoudings- en ondersteuningseenheid (AOE) niet nodig is. In België bestonden dergelijke VAG-teams nog niet, maar per 1 augustus zal een federaal team voor heel België operationeel worden. Uiteindelijk zullen er in België vier VAG-teams moeten komen.

In voorbereiding op het eerste Belgische VAG-team is er een intensieve samenwerking gestart met de Politieacademie in Nederland. Naast de commandanten worden ook docenten opgeleid die op termijn in België opleidingen kunnen verzorgen. Tijdens de opleidingen wordt ook samengewerkt met het korps Zeeland waar Belgische politiecommandanten praktijkstage kunnen lopen.

De samenwerking tussen de Belgische Federale politie en de Politieacademie past binnen het Benelux-verdrag voor grensoverschrijdend politieoptreden. In april van dit jaar was er een grootschalige ME-oefening met Belgische en Nederlandse politie op de Politieacademie in Ossendrecht. Geïnspireerd door de uitwisseling van expertise en de onderwijsmethode van de Politieacademie is de samenwerking met de Belgische politie intensiever geworden.

Naast de samenwerking op het gebied van Vaardigheden Aanhouding in Groepsverband worden er momenteel gesprekken gevoerd over samenwerking op het gebied van de kaderopleiding en de opleiding Communiceren in crisissituaties.

Het doel van de samenwerking is kennisuitwisseling en op elkaar ingespeeld raken, zodat Belgische en Nederlandse politie goed voorbereid zijn als er een grensoverschrijdend incident plaatsvindt of als er bijstand wordt gevraagd.

Een team Vaardigheden Aanhouding in Groepsverband bestaat uit agenten die daar speciaal voor zijn opgeleid. De teams zijn oproepbaar en worden ingezet bij aanhoudingen die te veel risico opleveren voor een gewone agent. Het gaat vooral om aanhoudingen van grote groepen of personen die gewelddadig of vluchtgevaarlijk kunnen zijn. Het VAG-team wordt niet ingezet bij anti-terreuracties of aanhoudingen van vuurgevaarlijke personen. In die gevallen wordt een aanhoudings- en ondersteuningseenheid ingezet.