LTO Noord


LTO wil offensief tegen giftig Jacobskruiskruid

De vakgroepen Paardenhouderij en Rundveehouderij van LTO Nederland doen een dringend beroep op gemeenten, provincies en alle terrein- en natuurbeherende instanties om de opmars van de giftige plant Jacobskruiskruid te stoppen. Als paarden en runderen deze plant eten, wordt de lever aangetast en kunnen ze er aan doodgaan.

Ook als de plant op wegbermen en op het land tot hooi is verwerkt, blijven de giftige stoffen werkzaam. ,,De gevaren voor het vee worden vaak onderschat. Er wordt te weinig actie genomen om verdere verspreiding van dit kruiskruid tegen te gaanâ, zegt Jan de Groot, voorzitter van de vakgroep LTO Paardenhouderij.

Nu het Jacobskruiskruid volop in bloei staan komen uit meerdere regioâs meldingen van bezorgde agrariërs en paardeneigenaren dat de plant op meer plaatsen dan voorheen de kop op steekt. Het risico van verdere uitzaaiing is groot. Volgens De Groot zijn vele organisaties en instanties en soms ook boeren zich onvoldoende bewust van de giftigheid en de mogelijke gevolgen. ,,Daarbij komt nog bij dat velen de plant niet of onvoldoende herkennen en niet weten hoe ze deze âsluipmoordenaarâ het beste op kunnen ruimenâ, aldus de vakgroepvoorzitter.

Als paarden en runderen de plant eten, zeker als de bittere smaak na het hooien is verdwenen, raakt de lever aangetast door pyrrolizidine alkaloïden (PAâs). Naarmate de dieren er ongemerkt meer van eten, worden ze ziek en gaan ze er soms aan dood. Harde cijfers over de gevolgen ontbreken. De oorzaak van dode dieren blijft vaak onbekend omdat naar de doodsoorzaak lang niet altijd onderzoek wordt gedaan. Boeren wordt geadviseerd om alleen hooi of kuilgras aan te kopen dat gegarandeerd vrij is van Jacobskruiskruid.

De aangewezen weg om de plant weg te krijgen is een preventieve aanpak, zegt Jan de Groot. De plant moet met wortel en al uit de grond worden getrokken. De plant niet achterlaten in de berm of het weiland, maar in de afvalbak stoppen. Als de plant op een perceel veel voorkomt wordt nog al eens besloten om te maaien. Dit werkt echter contraproductief. De plant is ook chemisch te bestrijden.

In overleg van LTO Noord, ZLTO en LLTB met locale en provinciale overheden zal de problematiek van het oprukkende kruiskruid onder de aandacht worden gebracht. In het najaar wordt er een congres aan gewijd. Ook in landbouwbladen, op internet en in folders wordt voorlichting gegeven over hoe de plant te herkennen en te bestrijden.

LTO Nederland, maandag 23 juli 2007