Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Jongeren spraken zich uit!

Jongeren uit de gemeente waren door de leden van de Commissie Samenleving, vooruitlopend op het vaststellen van de Nota Jeugd- en Jongerenwerk, uitgenodigd om in het Cultuurhuis in Doorn aan te geven wat zij belangrijk vinden. Dertien commissieleden waren aanwezig, maar ook burgemeester Frits Naafs en drie wethouders. De volgende onderwerpen kwamen aan de orde:

Veiligheid voor fietsende kinderen
Struikelblok is het centrum van Doorn. Het moet veiliger worden gemaakt. Hiervoor zijn al plannen in voorbereiding.

Ouderen
Op hun beurt reageren ouderen vaak angstig op groepen jongeren. ,,Dit is niet nodig; wij zijn niet eng. Een oudere dame waarvan de boodschappen op de grond vielen, sloeg zelfs op de vlucht toen de jongeren haar wilden helpen!

Speelruimte
Een paar jongeren stelden kritische vragen over het verdwijnen van hun voetbaldoel. Wegens onveiligheid was het oude doel weggehaald en vervangen door een nieuw doel, maar deze was de volgende dag alweer verdwenen!

Hangplek - een eigen plek
Een groot deel van de aanwezige jongeren wil een eigen plek waar ze niet worden weggejaagd en waar ook een prullenbak komt. Ze willen een plek waar ze op hún manier met elkaar in contact kunnen komen. Ze willen droog staan en bankjes hebben.

Politie
Regelmatig komen sommige groepen jongeren in contact met de politie. Een bekeuring wordt nogal eens uitgedeeld, zonder waarschuwing vooraf. Burgemeester Frits Naafs sprak de jongeren vervolgens aan op hun gedrag. Hij stelde voor regelmatig met hen om de tafel te gaan; ook met politiemensen erbij. De jongeren overhandigden de burgemeester hierop een brief waarin zij hun wensen hadden vermeld. Dit kan een begin zijn van een behoorlijke samenwerking, van minder last over en weer.

Gemeenteraad voor kinderen
Om de betrokkenheid van jongeren bij de gemeente en de politiek te vergroten, wordt in het nieuwe schooljaar voor leerlingen uit groep acht van de basisscholen een project georganiseerd: door en met kinderen wordt de gemeenteraad nagespeeld!