Nederlands Vaccinatie Instituut


Klacht over reclame ongegrond

maandag, 23 juli 2007

Sanofi Pasteur MSD, fabrikant van het vaccin tegen baarmoederhalskanker Gardasil, geeft voorlichting in de radiospot en website over baarmoederhalskanker. Er is geen sprake van reclame, zo oordeelde de codecommissie CGR op 29 juni jl. na een klacht van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP).

'Vanaf het moment dat ik mijn dochter voor het eerst in mijn armen hield, wilde ik haar beschermen', vertelt Angela Groothuizen in de reclamespot. Daarna legt ze uit dat baarmoederhalskanker niet erfelijk is, maar wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus en raadt zij vrouwen aan naar de huisarts te gaan of een bezoek te brengen aan beschermjedochter.nl voor meer informatie. In de disclaimer op de site wordt Sanofi Pasteur MSD als auteur genoemd.

Volgens de NVKP wordt de doelgroep in de spot en op de website angst aangejaagd voor een ernstige ziekte en wordt direct en indirect verwezen naar Gardasil, het vaccin tegen het virus. De publiciteitscampagne moet daarom als reclame worden gezien, stelt de vereniging.

Sanofi Pasteur MSD stelt in haar verweer voor de Codecommissie dat via de spot en de website alleen voorlichting wordt gegeven over het ontstaan van baarmoederhalskanker. Bovendien wordt niet alleen gewezen op vaccinatie, maar ook op het bevolkingsonderzoek en het gebruik van condooms. Het bedrijf noemt het 'pertinent onjuist' dat de campagne is bedoeld om de vraag naar Gardasil op te roepen.

De Codecommissie oordeelt dat het bedrijf volledig gelijk heeft en dat hier geen sprake is van reclame, maar van voorlichting. De enkele verwijzing naar de huisarts, waarbij 'uiteraard de kans bestaat dat deze de betrokkene zal wijzen op de mogelijkheid van vaccinatie door middel van Gardasil', maakt nog niet dat de informatie als reclame moet worden gekwalificeerd. Daarmee vallen radiospot en website niet onder de werkingssfeer van de Gedragscode Geneesmiddelenreclame en is de klacht dus niet gegrond. De commissie veroordeelt de NVKP tot de kosten van de procedure, 510 euro.

Klik hier voor de uitspraak van de Codecommissie CGR Zie het origineel