Ingezonden persbericht


Krantenbezorging essentieel in nieuwsvoorziening

Dagblad is voor Nederlanders nog steeds de meest complete bron van nieuws

Amsterdam, 23 juli 2007 - Maar liefst 84 procent van de krantenlezers in Nederland ziet het systeem van dagbladbezorging aan huis als een belangrijke factor voor de nieuwsvoorziening in Nederland. Het werk van dagbladbezorgers wordt gewaardeerd met een 8,3. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van de Nederlandse Dagbladpers heeft uitgevoerd onder circa 500 Nederlandse krantenlezers.

Het onderzoek, dat werd gehouden in de aanloop naar de verkiezing Dagbladbezorger van het Jaar, maakte duidelijk dat meer dan acht op de tien ondervraagden van mening zijn dat bepaalde bevolkingsgroepen, zoals ouderen en mensen buiten de stad, minder goed op de hoogte zouden zijn van het nieuws als dagbladen niet langer aan huis worden bezorgd. Ook geeft bijna driekwart van de ondervraagden aan dat de krant de meest complete bron van nieuws is, ondanks de concurrentie van media als internet, televisie en radio. Voor 70 procent van de respondenten is de dag niet compleet zonder krant op de mat.

Waardering

Niet alleen bestaat er waardering voor het Nederlandse bezorgsysteem, dat uniek is in de wereld, ook de bezorgers zélf halen hoge cijfers: hun werk wordt gemiddeld gewaardeerd met een 8,3. Circa 80 procent van de Nederlanders geeft aan het bezorgen van dagbladen als een 'baan voor doorzetters' te beschouwen. De bezorging van de meeste titels vindt 's ochtends vroeg plaats. Een meerderheid van de abonnees (60 procent) kent zijn of haar bezorger niet persoonlijk. Desondanks heeft maar liefst 92 procent van de abonnees met kerst of Nieuwjaar een beloning voor de bezorger klaarliggen.

Krantenland

De gezamenlijke oplage van de betaalde dagbladen is 3,8 miljoen exemplaren. Nederland kent een uitzonderlijk hoog percentage abonnementen. Bijna 90 procent van de krantenlezers heeft een of meerdere abonnementen. Dagelijks bereiken betaalde dagbladen 8,5 miljoen mensen. Meer dan 40.000 dagbladbezorgers verzorgen de bezorging aan huis. Jaarlijks brengt de NDP het onmisbare werk van de dagbladbezorgers extra onder de aandacht tijdens de verkiezing van de Dagbladbezorger van het Jaar.