Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

Nummer: 179

Datum: 23 juli 2007

Krachtweek Kruiskamp levert schat aan informatie

Een krachtcaravan, een krachtwijzer en krachtkrant en veel mankracht: de krachtweek in Kruiskamp kan geen bewoner van Kruiskamp zijn ontgaan. De krachtweek is net afgerond, de gemeente werkt vanaf deze week aan de uitwerking van alle ontmoetingen en reacties. Ze vormen belangrijke ingrediënten voor het actieplan dat in september naar minister Vogelaar van Wonen, Werken en Integratie zal gaan. In dit plan mogen gemeenten, corporaties en andere instellingen die in de wijk actief zijn, aangeven hoe zij denken de wijk en haar inwoners te versterken.

Om hier achter te komen is de gemeente Amersfoort samen met de corporaties de Alliantie Eemvallei en Portaal in gesprek gegaan met de bewoners, tijdens de Krachtweek, die midden vorige week met een bijeenkomst met professionals werd afgesloten. De opkomst van alle bijeenkomsten was goed en de inbreng vraagt vanaf nu om een antwoord.

Honderden ontmoetingen
Er zijn verschillende middelen ingezet, om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Zo ontving iedere bewoner een wijkkrant waarin duidelijk werd gemaakt wat er speelt rondom de 40 wijken van minister Vogelaar. De krant vertelde over de extra gelden om van een wijk waarin veel dingen goed gaan maar waar ook enkele zaken helemaal mis gaan, een betere wijk te maken. Dat gaat niet alleen om wonen maar ook over leren en opgroeien, werken, veiligheid en integratie.

Precies op die thema's ging de eveneens huis aan huis verspreide krachtwijzer in. Hierop werd aan de hand van stellingen gevraagd om een reactie op de meest prangende thema's. De organisatie van Kruiskamp Vernieuwt, zoals de aanpak van de wijk heet, ontving in totaal ruim 350 krachtwijzers retour. Hiermee is een duidelijk beeld op hoofdlijnen vanuit de bewoners neergezet.

Bewoners konden ook 'dieper' met elkaar in gesprek gaan tijdens tentbijeenkomsten en een midzomerterras. Meningen en ideeën van zeker 100 wijkbewoners werden tijdens deze bijeenkomsten vastgelegd. Ook was het team van Kruiskamp Vernieuwt volop op straat aanwezig tijdens winkeluren en zijn meer dan 250 straatinterviews met passanten gehouden.

Iedereen deed mee
Als afsluiter werd een zogenaamde professionalavond gehouden. Hierin spraken de in de wijk werkzame organisaties en hun vertegenwoordigers met elkaar over de wijk. Met zo'n 40 aanwezigen werd ingezoomd op de thema's integratie, leren en werken.

Resultaten
Op dit moment wordt hard gewerkt en geschreven aan het actieplan. Begin september worden de resultaten voorgelegd aan de politiek, de bewoners en de professionals. Het uiteindelijke actieplan wordt eind september aan de minister aangeboden.

Informatie: Anja Vonk, communicatieadviseur Strategie en Communicatie Concernstaf, telefoon 033 469 49 99, e-mail a.vonk@amersfoort.nl


---- --