Senternovem


Nieuws

23-07-2007 | Criteriaontwikkeling duurzaam inkopen voor GWW en bouw

In de zomer van 2006 besloot de Tweede Kamer dat de rijksoverheid uiterlijk in 2010 bij alle aankopen of investeringen duurzaamheidcriteria moet toepassen. Voor gemeenten, provincies en waterschappen is dat in de helft van de gevallen. Ook voor bouwprojecten en projecten in de grond-, weg- en waterbouw (GWW-sector) gelden deze doelstellingen. Afgelopen mei is SenterNovem gestart met een themawerkgroep die criteria voor de GWW en bouw gaat ontwikkelen.

Jaarlijks geeft de overheid EUR 43 miljard (ongeveer 9% van het BNP van Nederland) uit aan producten en diensten. Hiervan wordt EUR 14 miljard besteed aan investeringen in vaste activa, waar ook de huisvesting en de infrastructuur onder vallen.

De themawerkgroep GWW en bouw binnen het programma Duurzaam Inkopen bestaat uit vertegenwoordigers - grotendeels inkopers - van overheden: ministeries, Rijkswaterstaat, Rijksgebouwendienst, provincies, gemeenten, waterschappen en ProRail. Voor de GWW en Bouw worden naast criteria op productgroepniveau ook criteria op functioneel niveau ontwikkeld. Dit sluit aan bij het innovatief aanbesteden in deze sectoren en bij de ambitie van de overheid om innovatie te stimuleren. De resultaten van deze pilot zijn van belang bij de ontwikkeling van criteria voor circa 80 productgroepen voor de sectoren bouw en grond-, weg- en waterbouw.
Parallel aan dit traject worden criteria ontwikkeld voor kantoorartikelen, terreinbeheer, kantoorinrichting en -stoffering, inzamelmiddelen afval en afvalinzameling.

In het kader van duurzaam bouwen is het infoblad 'Aanbesteden: functioneel en duurzaam' beschikbaar, dat ingaat op de mogelijkheden die functioneel aanbesteden biedt om duurzame kwaliteiten te realiseren. Bovendien geeft het infoblad enkele handreikingen in de praktijk en wordt verwezen naar geslaagde projecten, zoals recent de aanbesteding voor het Ministerie van Financiën (zie de projectbeschrijving).

Meer informatie over duurzaam inkopen is te vinden op de website van SenterNovem over dit programma.