Ingezonden persbericht


Economische en sociale problemen stellen Kroatië voor een politieke uitdaging

DUBLIN, 20 juli/PRNewswire/ -- Een substantiële meerderheid van Kroatische burgers zegt gelukkig te zijn met familieleven en persoonlijke relaties. De burgers van dit kandidaatland voor het EU-lidmaatschap zijn pessimistisch ten aanzien van de toekomst en ontevreden met het lage inkomensniveau, de regionale verschillen in economische ontwikkeling, de hoge werkeloosheid op de lange termijn en de kwaliteit van overheidsdiensten.

Dit zijn een aantal van de bevindingen die staan in een nieuw rapport van Eurofound - De levensstandaard in Kroatië: belangrijkste bevindingen naar aanleiding van een nationaal onderzoek - gebaseerd op een groot nationaal onderzoek naar de levensstandaard, dat in 2006 werd uitgevoerd. In het rapport worden zowel objectieve leefomstandigheden als subjectieve opvattingen van welzijn vanuit een aantal perspectieven bestudeerd en wordt advies gegeven aan beleidmakers met betrekking tot het verbeteren van de levensstandaard in het land.

Hoewel Kroaten sommige aspecten van hun levensstandaard hoog aanslaan - zoals intermenselijke relaties, persoonlijke gezondheid, het milieu en nationale veiligheid - stellen andere aspecten de beleidsmakers voor aanzienlijke uitdagingen. De grootste uitdaging is hoe de levensstandaard verhoogd zou kunnen worden: het gemiddelde inkomen per huishouden bedraagt ongeveer 300 euro per maand. Het bruto nationale product (BNP) per hoofd van de bevolking bedroeg in 2005 minder dan de helft van het toenmalige gemiddelde van 25 euro (uitgedrukt in koopkracht pariteit). Daarnaast is het gemiddelde opleidingsniveau laag, met meer dan 40% van de bevolking met niet meer dan lagere school.

In het algemeen is het niveau van vertrouwen en sociale samenhang laag: een derde van de burgers heeft het gevoel dat voorzichtigheid noodzakelijk is wanneer men met andere mensen te maken heeft, 35% heeft het gevoel dat er spanningen zijn tussen etnische groeperingen en 62% maakt zich zorgen over spanningen tussen arm en rijk. Ondertussen is slechts één op de vier burgers optimistisch ten aanzien van de toekomst.

In het rapport wordt geadviseerd dat de levensstandaard moet worden verhoogd en dat het aanmoedigen van sociale betrokkenheid een prioriteit moet zijn op alle gebieden van beleidsvorming. Er worden voorstellen gedaan voor concrete maatregelen voor het verbeteren van de levensstandaard, waaronder het uitbreiden van het aanbod van betaalbare woningen, toeslagen om kinderen en jonge mensen te stimuleren om langer op school te blijven en betaalbare kinderopvang om vrouwen te helpen in te treden in het arbeidsproces.

De gegevens in het rapport worden uit een aantal bevindingen gehaald, in het bijzonder het onderzoek van de levensstandaard uitgevoerd door het United Nations Development Programme (UNDP) in Kroatië in 2006. Bij dit onderzoek werd gebruik gemaakt van een vragenlijst die werd ontwikkeld door Eurofound voor de eigen Onderzoek naar de Europese levensstandaard (EQLS), uitgevoerd in 2003. (Kroatië maakte daar destijds geen deel van uit). Het onderzoek voorziet voor de eerste keer in gegevens en internationaal vergelijkbare indicatoren die een uitvoerig beeld schetsen van het leven in Kroatië in een Europese context.

U kunt het verslag downloaden op:
www.eurofound.europa.eu/publications/htmlfiles/ef0729.htm

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Mans Martensson, persvoorlichter, via e-mail mma@eurofound.europa.eu of telefoon +353-1-204-3124 of mobiel +353-876-593-507

Toelichting voor redacteuren

De Europese stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden (Eurofound, www.eurofound.europa.eu) is een tripartiet Europees orgaan, met als doel belangrijke deelnemers in sociale beleidvorming te ondersteunen met bevindingen, kennis en advies verkregen uit vergelijkend onderzoek. De stichting werd opgericht onder Verordening EEC Nr 1365/75 van de raad van 26 mei 1975. De stichting bevindt zich in Dublin, Ierland.

Meer nieuws en informatie is beschikbaar op:
www.eurofound.europa.eu

Bron: Europese stichting tot verbetering van levens- en arbeidsomstandigheden

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Mans Martensson, persvoorlichter, via e-mail mma@eurofound.europa.eu of telefoon +353-1-204 3124 of mobiel +353-876-593-507