Partij van de Arbeid

Actieplan Alcohol

23-07-2007 11:29

De PvdA is bezorgd over overmatig alcoholgebruik onder jongeren. Hoewel er officieel geen alcohol aan jongeren mag worden verschaft, kunnen ze er in de praktijk gemakkelijk aan komen. PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester presenteert daarom een actieplan dat er onder meer voor moet zorgen dat het verstrekken van alcohol aan jongeren onder de zestien jaar keihard wordt aangepakt.

De Partij van de Arbeid maakt zich zorgen om het overmatig alcoholgebruik onder jongeren en de trend om steeds vroeger te beginnen met drinken, steeds meer te drinken en bovendien steeds vaker sterke drank in te nemen. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Recent wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de gevolgen van alcoholgebruik voor de jonge, zich nog ontwikkelende hersenen veel schadelijker zijn dan gedacht.

In eerste instantie is het natuurlijk de taak van ouders om hun kinderen op een verantwoorde manier met alcohol te leren omgaan. Maar waar dat niet lukt, ziet de PvdA het als een taak van de landelijke politiek om het voortouw te nemen in de aanpak van dit comazuipen.

Daarom komt de PvdA met een Actieplan Alcohol. Het is hierbij volgens Bouwmeester belangrijk dat de norm over jongeren en alcohol moet worden gewijzigd: onder de zestien, geen alcohol!

In het actieplan staan drie onderdelen centraal: Preventie (ouders moeten grenzen stellen), handhaving en hulp (jongeren met een alcoholprobleem moeten adequate hulp krijgen). In het plan stelt Bouwmeester (onder meer) de volgende maatregelen voor:
* Het voorhanden hebben van alcohol in de publieke ruimte onder de 16 jaar wordt strafbaar gesteld.


* Verkoop van alcohol wordt overal vergunningspichtig met een systeem drie keer in de fout is einde vergunning. De pakkans van onrechtmatige koop- en verkoop moet worden vergroot.


* Lokale overheden krijgen meer mogelijkheden voor een effectievere aanpak van onrechtmatige verkoop en gebruik. Dit geldt voor de publieke ruimte, maar bijvoorbeeld ook voor de zogenaamde zuipketen.


* De Voedsel- en warenautoriteit krijgt meer handhavers om gemeenten te versterken.

Het volledige Actieplan is te lezen in onze digitale bibliotheek.