PvdA Rotterdam


PvdA: Zorgen over huishoudelijke zorg

Ma 23 Jul 2007 - Redactie
PvdA: Zorgen over huishoudelijke zorg

De PvdA-fractie heeft zorgen over de huishoudelijke zorg in Rotterdam. Op 1 januari 2007 is de gehele huishoudelijke verzorging uit de AWBZ overgegaan naar de gemeente. De PvdA vindt dat dat niet ten koste mag gaan van de zorg aan ouderen en anderen die er recht op hebben. PvdA-woordvoerder Matthijs van Muijen : De laatste tijd worden mensen massaal lager geïndiceerd. De zorg wordt nu op grote schaal aangeboden door alphahulpen. Maar alphahulpen zijn niet opgeleid om verslechtering bij cliënten te constateren; daardoor lopen mensen het gevaar verwaarloost te gaan worden. Ik heb het college daarom gevraagd welke maatregelen er worden genomen om het risico dat ouderen verkommeren omdat er te weinig zorg geleverd wordt, zo klein mogelijk wordt gemaakt.

Actiz, de koepelorganisatie verzorging/verpleging/thuiszorg is een campagne is gestart om de huishoudelijke zorg úit de informele economie van schoonmakers te halen. PvdA-raadslid Van Muijen: We steunen dit pleidooi van Actiz. Dus geen alfahulpen voor een basistaak in de gezondheidszorg, maar die mensen ín een CAO onderbrengen mét fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Dit vraagt echter wel een hoger tarief."

Werkpool
Door de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is er hevige turbulentie op de markt voor huishoudelijke dienstverlening ontstaan. Inmiddels dreigen veel verzorgers hun baan kwijt te raken. De PvdA stelt daarom voor om een Rotterdamse werkpool op te richten voor al het personeel in de huishoudelijke verzorging. Van Muijen: De werkpool kan dienen als een buffer om de klappen in de zorg op te vangen. Het initiatief ligt bij de sector, maar er is ook een verantwoordelijkheid voor de gemeente. Het is ook in het belang van de gemeente dat er geen gaten in de zorg voor onze ouderen vallen. Bijlagen: pdf pvda notitie wmo juli2007.pdf