Stichting Aids Fonds

Roze maandag op de Tilburgse kermis: de wuppieverkoop

21-07-2007

The Global Forum on MSM & HIV is door het Aids Fonds en andere partijen in het leven geroepen omdat in Zuid-Amerika, Azië en Afrika een toename is te zien van hiv onder mannen die seks hebben met mannen (Men having Sex with Men). Aidspreventie bereikt nu slechts 10% van deze mannen. Er wordt onvoldoende geld vrijgemaakt voor voorlichting en zorg voor deze groep. In veel landen is homoseksualiteit namelijk niet geaccepteerd en soms zelfs verboden. Discriminatie is een groot probleem in de meeste landen, waardoor het moeilijk is een goede aidsbestrijding van de grond te krijgen.

Aandacht is hard nodig
Mannen met homoseksuele contacten worden hard getroffen door de aidsepidemie. Zo is in Bangkok 28% van deze groep met hiv geïnfecteerd. In veel landen bestaan geen preventieprogramma's gericht op homo's en biseksuelen, terwijl het risico van verspreiding er zeer groot is. Bovendien zijn veel mannen met homoseksuele contacten met een vrouw getrouwd.

Wat gaat het Global Forum doen?

1. Internationaal aandacht vragen voor deze problemen en ervoor pleiten dat regeringen er geld voor vrijmaken;

2. Ervoor zorgen dat er in elk landelijk plan voor aidsbestrijding een paragraaf komt over mannen die seks hebben met mannen;
3. Uitwisseling tussen de werelddelen bevorderen, zodat men van elkaar kan leren.