Gemeente Utrecht

Acht bomen in groenstrook Talmalaan gekapt

De gemeente kapt maandag 23 juli acht bomen in de groenstrook tussen de Talmalaan en de Troelstralaan. De bomen staan langs het voetpad dat loopt van de Talmalaan naar de Melis Stokestraat. Deze populieren zijn oud en aan het eind van hun levensduur. Geregeld vallen er takken uit de bomen, wat gevaarlijke situaties oplevert.

De overige populieren in deze groenstrook zijn ook oud en in slechte staat. Maar omdat ze in een gebied staan waar geen wandelaars komen, hoeven ze niet acuut gekapt te worden. Voor deze bomen is door de gemeente een velvergunning aangevraagd en verleend. De bomen die maandag gekapt worden, zijn ook opgenomen in deze velvergunning. Het gebied rond het voetpad is na de storm van 26 juni afgezet. Het blijkt echter dat de afzettingen onvoldoende veiligheid bieden, waardoor het niet verantwoord is om deze bomen te laten staan. Na de kap kunnen wandelaars het voetpad weer veilig gebruiken.

Al gekapte populieren
Op vrijdag 29 juni zijn al acht bomen gekapt in de groenstrook rond het voetpad langs de Samuel van Houtenstraat. Ook deze populieren hadden een erg slechte conditie. Door de storm van dinsdag 26 juni vormden ze door uitvallende takken een erg groot risico.

Uitleg tekening
De zwarte stippen zijn de bomen die op 29 juni door de gemeente gekapt zijn rond de Samuel van Houtenstraat. De rode stippen zijn de bomen die 23 juli gekapt worden rond de doorgang naar de Melis Stokestraat. De blauwe stippen zijn de bomen die voorlopig blijven staan en in oktober worden gekapt.

Bouwplan Talmalaan
Het kappen van deze bomen staat volledig los van het binnenkort te realiseren bouwplan Talmalaan. Voor de uitvoering van het bouwplan zullen aan het eind van dit jaar ook bomen gekapt moeten worden. Hiervoor wordt binnenkort een aparte velvergunning aangevraagd.



Gemeente Utrecht