Vlaamse Overheid
Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 20 juli 2007
Meer dan 50 miljoen euro voor investeringen in talent. ESF-oproep deze keer sterk in teken van uitvoering competentieagenda
50.344.847euro, dat bedrag voorzien de Vlaamse Regering en het Europees Sociaal Fonds (ESF) voor oproepen om dit en volgend jaar acties uit de competentieagenda op te starten. Met deze middelen kunnen bedrijven en sectoren die zich kandidaat stellen opleidingen voor hun werknemers organiseren en een beleid uitbouwen rond de kennis en vaardigheden van hun personeel. Ook voor het verder uitbouwen van het toekennen van ervaringsbewijzen en van loopbaanbegeleiding (twee andere speerpunten van de competentieagenda) zijn weer middelen beschikbaar.
De bestemming van de ESF-middelen is vandaag goedgekeurd op voorstel van minister van Werk, Onderwijs en Vorming Frank VANDENBROUCKE. Maandag worden alvast zes oproepen gelanceerd naar alle werkgevers uit profit- en non-profitsector, sectoren, centra voor loopbaanbegeleiding, testcentra voor het ervaringsbewijs...
Op 14 mei 2007 keurden de Vlaamse Regering en de sociale partners de competentieagenda goed. De competentieagenda bevat 10 actiepakketten die letterlijk iedereen mobiliseren om talenten te ontdekken, te ontwikkelen en in te zetten. Bij de goedkeuring ging vooral aandacht naar de stages in bedrijven: 75000 per jaar voor leerlingen, 30.000 per 5 jaar voor leerkrachten. De Vlaamse Regering trok onmiddellijk 38 miljoen euro uit voor de competentieagenda.
Vandaag is een volgende stap gezet: samen met 4 miljoen uit het budget van de competentieagenda worden ESF-middelen en middelen uit het Vlaamse Hefboomkrediet, verdeeld op basis van een oproep aan 'derden' om acties uit de competentie-agenda uit te voeren. Het totale budget van de ESF-oproep die nu door de regering goedgekeurd is bedraagt 50 miljoen euro. Er zullen nog oproepen volgen in het najaar en in 2008 voor meer beperkte budgetten.
Een groot deel van dit geld (30.084.847 euro) wordt opzijgezet voor projecten in bedrijven. Via de oproep van het ESF kunnen bedrijven en sectoren projecten rond opleiding en competentiemanagement indienen en zo ondersteuning krijgen voor de ontwikkeling van de talenten van hun werknemers. Deze projecten moeten ingediend worden voor eind oktober. Het resterende bedrag wordt onder andere ingezet voor de verdere uitbouw van het ervaringsbewijs en loopbaanbegeleiding.
Concreet worden maandag aanstaande, 23 juli, oproepen gelanceerd ivm de volgende thema's:
a) Opleidingen voor werknemers (2 oproepen)
Ondernemingen, non profit-organisaties (rusthuizen, vzw's, ...)), sectoren en sectorale (opleidings)fondsen zijn mee verantwoordelijk voor de talentontwikkeling van de werknemers. ESF nodigt hen daarom uit om opleidingen in te richten voor deze werknemers. Voorwaarde is wel dat de opleidingen gepland worden op basis van een goede analyse van de competenties van de werknemers en de behoeftes van de werkgevers. En dat ze hoofdzakelijk gericht zijn opkansengroepen.
b) Competentiebeleid binnen sectoren en sectorale opleidingfondsen
De sectoren en de sectorale (opleidings)fondsen zijn best geplaatst om ondernemingen te ondersteunen in de erkenning, het ontwikkelen en het inzetten van competenties. Met deze oproep kunnen de sectoren die een sectorconvenant hebben afgesloten met de Vlaamse Regering steun krijgen bij hun (verdere) ontwikkeling tot expertisecentra voor competentiebeleid.
c) Peter-/meterschap
Oudere werknemers beschikken over een schat aan kennis en vaardigheden, het is belangrijk dat ze deze goed overdragen op nieuwe generaties. Een functie als peter of meter is daarvoor heel geschikt. De kennisoverdracht kan zo op een heel informele manier gebeuren op de werkvloer.
De oproep voorziet middelen voor de opleiding van peters of meters. Ook tijdens het peter- of meterschap is bijstand voorzien. De nieuwe rol betekent vaak een nieuwe uitdaging en waardering voor oudere werknemers, en laat ook toe dat ze andere, meer belastende taken afbouwen
d) Ervaringsbewijs
Het ervaringsbewijs is een door de Vlaamse Gemeenschap erkend bewijsstuk van verworven kennis en vaardigheden. Iedereen (werkenden, werkzoekenden, zelfstandigen ...) kan zo zijn eigen loopbaan sneller en beter in eigen handen te nemen. Met het ervaringsbewijs worden competenties, waar ze ook verworven zijn (tijdens een job, in het verenigingsleven, door vrijwilligerswerk, in het managen van een huishouden, in zorg voor hulpbehoevende ouders?), zichtbaar en inzetbaar. Met deze oproep wordt de dienstverlening rond het ervaringsbewijs verder gezet.
e) Loopbaanbegeleiding
Een andere maatregel om de carrièrekansen van werknemers te verhogen is de loopbaanbegeleiding. Loopbaanbegeleiding is de professionele ondersteuning van mensen bij het nemen van loopbaankeuzes en -beslissingen waardoor mensen hun positie op de arbeidsmarkt versterken. In elk traject van loopbaanbegeleiding wordt gewerkt met een persoonlijk ontwikkelingsplan. Ook voor deze maatregel start er een nieuwe subsidieperiode waarbij er extra impulsen worden gegeven om de dienstverlening verder te professionaliseren.
Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:
Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke
Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be
Url: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1184817621877