Persbericht Tilburgse Kermis
Kermis is een feest van duizend ontdekkingen
Nederlandse Kermisbond NKB over de Tilburgse Kermis
Over de "Tilburgse kermis" is NKB directeur Jan Boots, die ook deel uitmaakt van het bestuur van de Stichting Rijdende School (zorgt op de kermis middels mobiele klaslokalen voor het onderwijs) duidelijk: zonder meer de grootste van de Benelux met een mix aan attracties. Vooral dit jaar met een Nederlandse primeur, waaraan op het ogenblik nog hard gewerkt wordt. Zorgen hoeven er niet te zijn, want alles heeft al proef gedraaid en de laatste keuringen vinden thans plaats. Bedoeld de mega-attractie "Around the world", 's werelds hoogste zweefmolen. "Een compliment voor een Nederlandse kermisexploitant die deze investering doet."
Met Pasen wordt het in ons land steeds vrolijker. Dan begint het nieuwe kermisseizoen, dat duurt tot en met eind oktober. Meer dan 2300 kermissen worden jaarlijks gehouden. De meeste in de provincie Limburg. Iedere week is het ergens anders kermis. Grote en kleine kermissen wisselen elkaar af, maar de sfeer is overal hetzelfde: kermis is een feest voor iedereen, jong en oud, groot en klein. Oftewel een volksvermaak, waarvan de geschiedenis teruggaat naar het begin van de jaartelling. Toen natuurlijk geen kermis met spectaculaire attracties die computer gestuurd worden. Nee, veel simpeler. Potsenmakers en artiesten, als boeienkoning, degenslikker en clowns voerden toen de boventoon. Dit alles werd aangevuld met marktkooplieden en marskramers, terwijl bescheiden attracties zorgen voor het broodnodige vermaak.
De kermis werd meestal gehouden naar aanleiding van de inwijding van een nieuwe kerk en later de jaarlijkse herdenking hiervan. In het noorden en oosten van ons land, waar de katholieke kerk niet zo duidelijk vertegenwoordigd was, richtte de kermis zich op de oogstfeesten. Doel was hetzelfde: elkaar ontmoeten in een ongedwongen sfeer en samen plezier maken. Bij een 50- of 60-jarig huwelijksfeest krijgt de burgemeester bij zijn bezoek in negen van de tien gevallen op zijn vraag, waar het bruidspaar elkaar heeft leren kennen het antwoord: de kermis. Daarom is de toekomst van de kermis zeker. Kermis zal altijd blijven, maar wel voortdurend veranderen.
Met weemoed wordt door opa's en oma's altijd gesproken over de tijd van vroeger. De stoomcarrousel, waar je de hele avond kon blijven. Of de rupsbaan, waar het zeil over je heen ging en menig eerste kus de liefde van jonge mensen bevestigde. Toch is de kermis van nu net zo gezellig. De computer heeft de taak van de stoommachine overgenomen. Dat betekent dat ontwerpers de meeste leuke en verrassende attracties kunnen ontwikkelen. Voor de kleine kermisvierders die met vader en moeder naar de kermis gaan zijn er attracties, waar autootjes door de woestijn rijden en tijdens de rit er ook daadwerkelijk de reuk van zand is. Soms staat de auto ook stil voor een zandstorm. Spookhuizen zijn daarnaast een niet te stuiten improvisatiebron. Lopend of met een wagentje, dat tijdens de rit draait en zelfs de indruk wekt te zweven, worden de kermisvierders vermaakt. Of attracties die snel gaan. Vooral geliefd bij de jeugd. Snelheid speelt hierbij dikwijls ook een grote rol. Bij dit alles is natuurlijk het goede gebleven, zoals de poffertjeskraam en de kramen met zuur- en kaneelstokken, nougat en oliebollen. Voor wie nog meer wil is er vanzelfsprekend ook de suikerspin.
Maar kermis is meer dan plezier brengen. Achter de schermen moet voortdurend opgelet worden. De kermisexploitanten, die aangesloten zijn bij "De Nederlandse KermisBond N.K.B.", vertrouwen erop dat vanuit het kantoor in Alkmaar hun belangen goed behartigd worden. Al vele jaren is Jan Boots als directeur aan de brancheorganisatie verbonden. "Kermis is mijn leven. Zelf kom ik niet uit een kermisfamilie, maar de mensen hebben wel mijn hart gestolen. Harde werkers, die geen moeilijkheid uit de weg gaan en voor elk probleem een oplossing vinden. Dat maakt mijn werk zo leuk", aldus Boots.
Hij schreef er enkele jaren geleden al een boekje over. Bij gelegenheid van de uitreiking van de 'Kermisprijs' aan het gemeentebestuur van Dordrecht, de prijs is twee jaar geleden aan het Kermisteam van de gemeente Tilburg uitgereikt, beschreef hij, overigens toegespitst op de Dordtse kermis, het wel en wee in kermisland. Hij bestudeerde daarvoor meerdere boeken over volksvermaken, waaronder het meest bekende: "De Volksvermaken" van Jan ter Gouw. Conclusie is volgens Boots, dat kermis altijd belangrijk is geweest.
Voor meer informatie voor de pers:
Brugt Groenevelt, Woordvoering, telefoonnummer 013-542 83 33/06 129 16887
Charlotte Driessen, Themacommunicatie, telefoonnummer 013-542 91 82
Dagelijks organiseert de gemeente Tilburg een persconferentie waarin het laatste kermisnieuws doorgenomen wordt. Uiteraard bent u hierbij van harte welkom. Daags voor de kermis ontvangt u meer informatie over tijd en locatie van deze bijeenkomst.