WNF Video:Dolfijnentelling Bolivia succes

20/07/2007 13:52



Stichting Wereld Natuur Fonds Nederland



WNF Video:Dolfijnentelling Bolivia succes

Video beeldmateriaal:

http://pubstr.datiq.net/perssupport/dolfijnbolivia.wmv

Na ruim een jaar is de wetenschappelijke telling van rivierdolfijnen in de Amazone bijna voltooid: sinds mei vorig jaar vaart Fernando Trujilo met zijn organisatie ' Omacha' (' dolfijnenjong') over de rivieren in het Amazonegebied. 2000 kilometer verdeeld over 6 landen. Jikkie Jonkman reisde voor het Wereld Natuur Fonds met de expeditie van Trujilo mee in Bolivia. De eerste resultaten lijken bemoedigend.

Rivierdolfijnen hebben het in het algemeen moeilijk. De baji, de rivierdolfijn uit de Yangtze, is onlangs uitgestorven verklaard. In de sterk vervuilde Ganges, in India, zwemmen nog zo'n 1000 Ganges-dolfijnen. De rivierdolfijn in de Indus heeft het nog veel zwaarder: 350 exemplaren zijn er nog.

In het Amazonegebied geven de eerste resultaten van de telling van Omacha een positiever beeld. Tot nu toe heeft expeditieleider Trujilo z'n 5000 exemplaren geteld. Hij werkt niet alleen: op het voor- en achterdek van zijn schip zitten groepjes studenten: elke waarnemer heeft een schrijver naast zich, die de details noteert: de hoek waaronder het dier wordt geobserveerd en de afstand tot de boot. Ze registreren alle bewegingen van de grijze en roze rivierdolfijnen. De roze dolfijnen horen echt bij Bolivia: de Inia Boliviensis. Opvallend door z'n lange snuit en bultige kop. Erg gestroomlijnd, zoals z'n familieleden in zee, is ' ie niet: rivierdolfijnen hoeven het niet van hun snelheid te hebben.

In augustus volgt nog een laatste etappe in Bolivia, en dan is de dolfijnentelling afgerond. Voorzichtige conclusies zijn er nu al: de favoriete stek van de dieren is de bovenloop van de Amazonerivier in Peru. Daar observeerde de wetenschappelijke expeditie over een afstand van 400 kilometer 818 dolfijnen. Dieptepunt was de Orinoco in Venezuela: op eveneens 400 kilometer rivier, zwommen daar maar 75 dolfijnen. De bedreigingen, onder andere door olievervuiling uit pijpleidingen, zijn in Venezuela erger dan elders. Het wereld Natuur Fonds en haar bondgenoten vrezen daarnaast de aanleg van dammen en het kanaliseren van rivieren: voor dolfijnen ontstaan daarmee onoverkomelijke barrières in hun leefgebied.