Gemeente Gouda


onderzoek naar kansen nieuwbouw cultureel kwartier (20-7-2007)

Het college van burgemeester en wethouders van Gouda gaat de mogelijkheden voor een nieuw gebouw voor de muziekschool en de werkschuit in het Raoul Wallenbergplantsoen nader onderzoeken. Aanleiding voor dit besluit is het haalbaarheidsonderzoek van 4Advies dat in juni is gepresenteerd aan omwonenden, de Klankbordgroep Fysiek en het college. Het vestigen van de muziekschool en de werkschuit op deze locatie maakt het mogelijk om de samenwerking met andere culturele instellingen in dit gebied, de bibliotheek, streekarchief en museumgoudA, te intensiveren. Zo ontstaat er in het historische hart van Gouda een levendig Cultureel Kwartier met een divers aanbod aan culturele activiteiten.

In het haalbaarheidsonderzoek wordt gesproken over een unieke basis voor samenwerking tussen de instellingen. De vijf culturele instellingen: museum, streekarchief, bibliotheek, muziekschool en werkschuit zijn enthousiast over samenwerking in de toekomst en hebben zich positief uitgesproken voor verder onderzoek van het plan.

haalbaarheidsonderzoek
In het haalbaarheidsonderzoek worden de kosten van een nieuw gebouw, herhuisvesting en aanpassingen in de bestaande gebouwen van bibliotheek, streekarchief en museum geschat op ruim 17 miljoen euro. Het college heeft besloten dat de gemeentelijke investering maximaal 12 miljoen mag bedragen. Eventuele aanpassingen in het plan mogen echter niet ten koste gaan van de kwaliteit van het nieuwe gebouw. Op deze unieke plek in de stad moet een kwalitatief hoogwaardig gebouw komen met een toegevoegde waarde. In de komende maanden worden daarom verschillende scenarios voor het gebouw onderzocht. Daarnaast wordt gezocht naar financiering door derden en wordt bekeken of het gehele plan in fases uitgevoerd kan worden. Tevens wordt beschreven wat de financiële investeringen voor de gemeente zijn indien er geen nieuw gebouw wordt gebouwd. De bestaande gebouwen van muziekschool en werkschuit voldoen immers niet meer aan de gestelde eisen. Het college geeft aan het belangrijk te vinden dat er een goede afweging wordt gemaakt tussen het investeren in een gebouw of het investeren in culturele activiteiten.

nader onderzoek
Het haalbaarheidsonderzoek is op een informatiebijeenkomst gepresenteerd aan omwonenden en belangstellenden. Zij hebben tijdens deze avond hun zorgen uitgesproken over de toekomst van het Joodse Poortje en de effecten van het plan op verkeer en parkeren. Ook zijn zij ongerust over de omvang van het gebouw en het verdwijnen van bomen en groen. Het haalbaarheidsonderzoek is tevens besproken met de klankbordgroep Fysiek en de klankbordgroep Cultureel. De klankbordgroep Fysiek heeft geadviseerd tot het doen van enkele onderzoeken, onder andere naar het bouwvolume, het karakter van het nieuwe gebouw en compensatie van openbaar groen. Dit advies heeft het college overgenomen. De voorgestelde onderzoeken worden uitgevoerd. In de onderzoeken worden ook de themas die door de omwonenden zijn aangedragen meegenomen. Na afronding van de onderzoeken doet het college een voorstel aan de gemeenteraad.

joodse poortje
Omwonenden en diverse organisaties zijn bezorgd over wat er, in geval van nieuwbouw, met het Joodse Poortje gaat gebeuren. Dit monument heeft een belangrijke emotionele waarde. Het college gaat hier met grote zorgvuldigheid mee om. Het Joodse Poortje vervult een belangrijke rol in de samenleving en deze rol moet het ook in de toekomst kunnen blijven vervullen. Daarom zijn in overleg met stichting Tsedaka, het Gouds Metaheerhuis en het 4 mei-comité afspraken gemaakt. Uitgangspunt is dat het Joodse Poortje een plek krijgt binnen het plan tenzij er, in overleg met deze organisaties, een betere locatie gevonden wordt. Voorafgaand aan het ontwerp worden de eisen ten aanzien van het Joodse Poortje besproken met bovengenoemde instellingen. De eisen maken vervolgens deel uit van de ontwerpopdracht.

cultureel en haven kwartier
In 2004 heeft de gemeenteraad van Gouda het projectprogramma Cultureel en Haven Kwartier vastgesteld. Eén van de projecten uit dit programma is de ontwikkeling van het Cultureel Kwartier tot een levendig trefpunt met een breed aanbod aan culturele publieksactiviteiten. Door een nieuw gebouw voor muziekschool en werkschuit op het Raoul Wallenbergplantsoen kan dit worden gerealiseerd.In dit gebouw zou ook ruimte komen voor gezamenlijke activiteiten van de vijf culturele instellingen, zoals een presentatiezaal, een kunstcafé en een foyer. Tevens wordt onderzocht of medegebruik door omliggende instellingen mogelijk is. Hierdoor komen er in de bibliotheek, het streekarchief en het museum ruimten vrij waardoor de monumentale interieurwaarden van deze gebouwen weer zichtbaar worden.