Productschap Margarine


Home


19.07.2007

Rapport Commissie Cramer besproken in de Tweede Kamer

Op woensdag 4 juli heeft de Tweede Kamer met het kabinet gesproken over de aanbevelingen die door de Commissie Cramer zijn gedaan inzake een toetsingskader voor de duurzame productie van biomassa voor biobrandstof en energie. Met dit toetsingskader wordt beoogd de mogelijk negatieve effecten als gevolg van het grootschalig gebruik van biomassa te voorkomen.

Het debat concentreerde zich op de plannen van het kabinet ten aanzien van de introductie van het toetsingskader. Het kabinet beoogt van start te gaan met een rapportageplicht voor vergunninghouders voor een Accijnsgoederenplaats (AGP) en voor partijen die aanspraak willen maken op de opvolger van de MEP-regeling (de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie, zie ook ander artikel).

Voor de toepassing van biomassa als biotransportbrandstof zullen de AGP-vergunninghouders worden gevraagd beschikbare informatie te leveren over de productie van de gebruikte biomassa volgens de gestelde duurzaamheidscriteria. Reductie van de emissie van broeikasgassen vormt hierin een essentieel onderdeel. Voor het gebruik van biomassa als energiebron zal deze informatie hoogstwaarschijnlijk een voorwaarde zijn om in aanmerking te kunnen komen voor de toekomstige subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie, waarover afgelopen vrijdag in de ministerraad een principe-akkoord is bereikt.

Om het toetsingskader te kunnen uitvoeren, worden op dit moment nog diverse aspecten nader uitgewerkt (rekenmethode voor de reductie van broeikasgassen, rapportageformat). Het Productschap MVO is hierbij nauw betrokken. Naar verwachting zal het kabinet begin 2008 een start maken met de implementatie van zijn beleid.

Beleidsbrief
Minister van VROM Cramer had de Tweede Kamer ter voorbereiding op het debat op 29 juni haar Beleidsbrief Duurzame Biomassa toegestuurd. Hierin geeft zij een uitvoeriger inhoudelijke toelichting over haar beleid ten aanzien van duurzame productie van biomassa voor energiedoeleinden. Zij stelt onder meer dat een snelle en zorgvuldige toepassing van duurzaamheidscriteria op biomassa voor elektriciteitsproductie en biobrandstoffen haar prioriteit heeft. Deze duurzaamheid moet uiteindelijk internationaal geregeld worden.

Zij spreekt de verwachting uit dat de prijzen aan de pomp als gevolg van de inzet van duurzame biobrandstoffen licht zullen stijgen. Bij een eventuele onaanvaardbare prijsstijging kunnen echter aanvullende maatregelen worden genomen. De doelstelling voor biobrandstoffen na 2010 zal gekoppeld worden aan de beschikbaarheid van voldoende duurzaam geproduceerde biobrandstoffen, zoals Nederland ook in EU-verband heeft aangegeven.