PvdA Rotterdam


Uit het college

College presenteert plan van aanpak bestuurlijke organisatie

Do 19 Jul 2007 - Redactie

Het Rotterdamse college brengt vandaag zijn plan van aanpak naar buiten voor verbetering van de bestuurlijke organisatie van de stad. Onder de titel De wijken, de deelgemeenten en de stad wil het college de wijken centraal stellen. Verantwoordelijk wethouder Baljeu (o.m. Organisatie): "De dienstverlening aan burgers en bedrijven moet slimmer en nog meer servicegericht . Procedures moeten beter, eenvoudiger en sneller. De sociale kwaliteit in buurten en wijken moet omhoog. De gemeentelijke organisatie moet weten welke problemen er in de wijken leven en deze aanpakken."

Vanmiddag boodt Baljeu het plan van aanpak De wijken, de deelgemeenten en de stad aan aan Marco Rook, voorzitter van deelgemeente IJsselmonde en voorzitter van de Verenigde Deelgemeenten. Als voorzitter van de Verenigde Deelgemeenten is hij betrokken geweest bij het opstellen van dit plan: "Het is goed dat we nu heldere afspraken maken over een beter en herkenbaarder bestuur dat duidelijkheid schept voor de Rotterdammers. Als we de aanwezige bestuurskracht in de deelgemeenten en van de stad optimaal benutten kan dat alleen maar goed zijn voor de bewoners in de Rotterdamse wijken," aldus Rook.

Het college van Rotterdam wil, binnen het huidige deelgemeentenbestel, de ambtelijke en bestuurlijke organisatie zo inrichten dat het aansluit bij de uiteenlopende opgaven in de wijken. Het college stelt in het plan van aanpak vast dat deelgemeenten in het algemeen goede en bewezen instrumenten zijn om beter de stad, de burgers en ondernemers van dienst te zijn. Dat wordt bevestigd door onderzoek onder Rotterdammers (De staat van Rottterdam 2007), dat aantoont dat die in grote lijnen positief zijn over het deelgemeentelijk bestel.

Vier sporen
Het college kiest ervoor om via vier verschillende sporen de gemeentelijke organisatie aan te passen en te verbeteren. Het gaat om de volgende sporen:

1. Convenanten
Er komen afspraken tussen het college en de deelgemeenten over de inzet van de deelgemeenten om de doelstellingen uit het collegeprogramma te halen. In die convenanten staat wat de deelgemeenten en het centrale bestuur in de komende jaren met elkaar gaan bereiken en wat de Rotterdammers kunnen verwachten van de overheid. Onderdeel van de convenanten zijn sociale wijkactieprogrammas in navolging van de wijveiligheidsprogrammas.
2. Financiën
Op korte termijn moeten het college en de deelgemeenten beslissen over een goede verdeling van gelden. Het deelgemeentefonds wordt geëvalueerd en er wordt gekeken in welke mate er een herijking van het fonds nodig is.

3. Bedrijfsvoering en dienstverlening
De bedrijfsvoering moet efficiënter en de dienstverlening met meer servicegericht. Uitgangspunt daarbij is dat Rotterdammers merken dan dat er een overheid is die ook echt wat voor elkaar krijgt en dat Rotterdammers profiteren van een betere dienstverlening. De Stadswinkels en gebiedsgericht werken zijn daar goede voorbeelden van.


4. Helderheid en bestuurskracht
Tussen het stedelijke bestuur en de deelgemeenten moet de afstemming en verdeling van bevoegdheden weer helder worden. Voor de Rotterdammers moet het weer duidelijk zijn wie en waarvoor hij of zij kan aanspreken.
Bijlagen: pdf 20070719 planvanaanpak verbetering organisatie rotterdam.pdf