Time : 14:22:51
Date : 19 July 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Transport Spaanse asieldieren in overtreding met wetgeving dierenwelzijn

In een bedrijf in Kapellen zijn verschillende overtredingen op de Dierenwelzijnswet vastgesteld. Dat blijkt uit een controle van het Federale Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) van vorige week. Het bedrijf vervoert asieldieren uit andere landen met het oog op adoptie in België en onze buurlanden. Een onbegrijpelijke actie nu de Belgische asielen dagelijks verplicht zijn tientallen dieren te doen inslapen omdat het aanbod overweldigend is.

Het FAVV verrichte een controle bij de vereniging in Kapellen. Het Agentschap was ingelicht door de Franse politie die tijdens een wegcontrole een Belg had tegengehouden. De man vervoerde 28 honden en 8 katten. De dieren kwamen uit een Spaans asiel. De Franse politie moest één van de honden naar een asiel brengen omdat het dier te verzwakt was. Een andere hond werd in observatie gezet omdat hij een agent gebeten had.

Uit de controle van het FAVV in Kapellen bleek dat alle andere honden en katten inmiddels ondergebracht waren in gastgezinnen in Nederland en Duitsland. Het FAVV stelde een groot aantal onregelmatigheden vast. Zo waren de dieren niet gevaccineerd overeenkomstig de wettelijke voorschriften en waren ze niet klinisch onderzocht vóór hun afreis.

"Het is onbegrijpelijk dat een vereniging het zinvol acht om honden en katjes aan een uitputtende reis van meer dan 2000 km te onderwerpen", zegt de dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. "Dagelijks moeten tientallen honden en katten in asielen afgemaakt worden. In 2006 waren de asielen in ons land nog genoodzaakt om meer dan 21.000 huisdieren te doen inslapen. Met het geld nodig voor vervoer, vaccinatie, microchip en attesten hadden veel dieren geholpen kunnen worden."

De dienst Dierenwelzijn zal aan de volgende minister een voorstel voorleggen om de invoer van asieldieren aan banden te leggen. Een dergelijke maatregel zou aansluiten bij het commercieel invoerverbod voor honden en katten dat ingaat op 1 januari 2009.

Contactpersoon:
FOD Volksgezondheid, afdeling Dierenwelzijn
dr. Eric Van Tilburgh
Tel. 02/524.74.10
Gsm 0475/630.489

http://www.health.fgov.be
http://www.afsca.be