EU-project Transformation toont inburgering 2000 jaar geleden
19/07/2007 12:44
Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM)
PERSBERICHT
Zeist-Amersfoort 19 juli 2007
EU-project Transformation toont inburgering 2000 jaar geleden
Deze zomer is het door de Europese Unie gefinancierde project Transformation afgesloten met de lancering van een uitgebreide website. Het project had als doel te onderzoeken in hoeverre de Romeinse cultuur van invloed is geweest op de inheemse bevolking van de noordelijke grensprovincies van het Romeinse rijk: van Groot-Brittannië tot de Zwarte Zee. De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) nam namens Nederland deel aan dit internationale project over inburgering in de Romeinse tijd.
Negen landen namen deel aan dit project: Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Tsjechië en Slowakije. Vroeger lagen deze landen allemaal binnen het Romeinse rijk. Nu horen ze weer bij elkaar, binnen de Europese Unie.
De website is zowel in de eigen landstaal als in het Engels gepubliceerd, bevat uitgebreide informatie, recente inzichten en ondersteunende afbeeldingen.
In alle landen is van de resultaten een postertentoonstelling gemaakt. Op de posters is een overzicht van de thema's van het project te zien.
Participatie RACM
De RACM nam tussen oktober 2004 en juli 2007 deel aan dit grensoverschrijdende project. De resultaten zijn verwerkt in de bescheiden tentoonstelling Transformation. Een samensmelting van culturen. De tentoonstelling is nog tot 5 augustus a.s. te zien in het Thermenmuseum in Heerlen en reist vervolgens door naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (7 augustus tot 1 oktober 2007) en begin 2008 naar het Architectuurcentrum Aorta in Utrecht.
Samensmelting van culturen
Rond het begin van onze jaartelling veroverden de Romeinen grote delen van Europa. De noordgrens van hun rijk liep langs de rivieren de Rijn en de Donau. Daardoor werd ook het zuiden van Nederland onderdeel van het Romeinse Rijk.
Onder invloed van de Romeinse aanwezigheid ontwikkelde zich in de grensprovincies een gemeenschappelijke cultuur. Mensen werden Romeinser maar behielden ook veel van hun oude gewoonten, normen en waarden. Een mooi voorbeeld van inburgering tweeduizend jaar geleden. Op de website www.rgzm.de/transformation is te lezen hoe deze nieuwe cultuur zich ontwikkelde. De wijze waarop de transformatie plaatsvond, hing sterk af van het moment waarop de provincie onder Romeinse invloed kwam.
Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten