Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Gerard Leyten kiest voor Antilliaanse kleuren

18/07/2007

Hengelo, 18 juli 2007
De in België woonachtige Nederlandse tweespanrijder Gerard Leyten gaat voor de Nederlandse Antillen rijden. Leyten heeft er lang over nagedacht, maar nam vorige week de definitieve beslissing.

"Ik liep al meer dan een jaar rond met het idee om voor de Antillen te gaan rijden, " vertelt Leyten. "Maar zoiets doe je natuurlijk niet zomaar. Het heeft nogal wat voeten in aarde voordat het zover is. Ik beschik momenteel over een aantal zeer fijne paarden waarmee ik ook in de toekomst verder kan komen. Ik ga niet voor de Antillen rijden om perse mee te kunnen doen aan het Wereldkampioenschap in Polen. Dat is mooi meegenomen, maar ik kijk veel verder vooruit. Ik ben beroepsmatig bezig met het opleiden, trainen en klaarstomen van paarden voor diverse cliënten uit binnen-en buitenland, waarvan er een aantal ook WK-aspiraties hebben. Door voor de Antillen uit te komen rijd ik mijn cliënten niet in de weg en heb ik bovendien meer vrijheid om op internationale wedstrijden te starten. Nederland telt een groot aantal sterke tweespanrijders waardoor het niet altijd evident is dat je internationaal kunt starten."

Leyten blijft vooralsnog tweespan rijden, maar sluit zeker de overstap naar een vierspan in de toekomst niet uit. Gerard Leyten is de vierde Nederlandse menner die voor de Antillen rijdt. Twee-en vierspanrijder Ben Voets ging hem voor in 2003, gevolgd door vierspanrijder Co van Hoof en Bert Brans in 2006. Saillant detail is dat het Antilliaanse vierspankampioenschap in 2006 plaatsvond op de terreinen van Leyten's Stal Blakheide in België.

De 45-jarige Leyten runt samen met zijn vrouw en groom Saskia de succesvolle men-trainingsstal `Blakheide' in het Belgische Beerse. Gerard Leyten sartte in 1999 voor het eerst op nationaal niveau en werd in 2001 en 2002 vice-Nederlands Kampioen bij de tweespannen. In 2001 maakte hij deel uit van het Nederlandse team dat zilver won op het Wereldkampioenschap in Riesenbeck. Individueel eindigde hij er op de negende plaats.

Bron: Hoefnet, overname zonder bronvermelding niet toegestaan

Gerard Leyten verruilt de Nederlandse driekleur voor de Antilliaanse vlag