35 sculpturen op IJburg in 100 dagen


implantart/ kidsplantart start op 18 juli 2007 op IJburg

AMSTERDAM, 20070716 -- Van 18 juli t/m 18 oktober 2007 vindt IMPLANTART/ Kidsplantart plaats op Amsterdam IJburg onder leiding van kunstenaarsduo Scorselo&Swart. Het kunstwerk wordt uitgevoerd midden in het centrum van IJburg op een stuk grond van ca. 1000m2. IJburg is een typische Vinex buurt zonder groen en weinig of geen voorzieningen of faciliteiten. Na de verschijning van het boek van Volkskrantjournalist Toine Heijmans en zijn belevenissen als bewoner op IJburg leek het tij te keren. Plotseling was IJburg hip en vooral erg gezellig. Voor de kunstenaars Scorselo&Swart tijd voor een publiek kunstwerk.

Na 9 jaar publieke kunst te hebben gemaakt in binnen -en buitenland (waaronder de Dam Border Projects 1999, Holland Border Walk 2000, Surrender to Indifference 2002 en Moving the World 2004*) werd het tijd voor groot kunstwerk op het eiland midden in AMSTERDAM. Na maanden overleg met de gemeente kregen ze het voor elkaar; 1000m2 grond voor 100 dagen midden op het eiland. Een openbaar atelier zogezegd. Na deze toezegging kwamen de bewoners, bedrijven en scholen langzaam los. Iedereen op het eiland werd uitgenodigd mee te doen, mee te denken en mee te bouwen. Aan het einde van de 100 dagen worden de sculpturen tentoongesteld op de 1000m2 en in de galerie (kleinere sculpturen) Hierna zullen alle 35 worden verspreid over IJburg. De sculpturen worden eerst geplant in de braakliggende boomringen. Dit zijn betonnen ringen in het asfalt. Uitsparingen voor de bomen die maar niet kwamen. Wanneer de bomen uiteindelijk worden geplant, verhuizen de sculpturen naar permanente plekken, zoals het schoolplein, de brug, in de straat en voor de kerk.


De 35 sculptures zijn bedoeld om het leven en de gemeenschapszin te reflecteren en het debat op straat te stimuleren over het belang van kunst en cultuur in de openbare ruimte. Dit geeft IMPLANTART een bijzonder en tegelijkertijd particulier karakter.

"De eenvoud van beeld en materiaal staat naast de diversiteit van het finale kunstwerk (de serie
in de straat) en geeft hiermee het gebaar van mogelijkheid aan.Vanuit de eenvoud van de
gedachte ontstaat de complexiteit van het idee;" aldus Scorselo&Swart.

Een nieuwe straat in een nieuw stadsdeel gevuld met kunstinstallaties is interessant voor de stad Amsterdam. Veel interessanter is het als de stad Amsterdam zich laat zien als een stad die de kunstzinnige educatieve ontwikkeling van een nieuw stadsdeel net zo waardeert als landontwikkeling.

Scorselo&Swart maken sinds 1999 publieke beeldende kunstprojecten op straten en pleinen in binnen -en buitenland. Voor meer informatie kunt u kijken op: www.scorselo-swart.com en www.acculade.nl





Ingezonden persbericht stichting kriteria