Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Vrijwilligerswerk in de speeltuin

In 1995 vluchtte ze met haar man uit Iran en kreeg ze een verblijfsvergunning in Nederland. Hun dochter Rita was er al eerder.

(door Ruud de Jongh, OK-bank Feijenoord)

Ingewikkeld
Emik (60 / Mijn Perzische achternaam is veel te ingewikkeld voor Nederlanders) spreekt Nederlands, maar het gaat nog moeizaam. Weliswaar heeft ze enkele jaren een cursus Nederlands gevolgd, maar op latere leeftijd een nieuwe taal leren valt niet mee.

De Klimroos
Ruim 4 jaar geleden werd ze door de Sociale Dienst aangemeld bij de OK-bank in de wijk Bloemhof. Ze was erg aan huis gebonden, omdat haar man medische verzorging nodig heeft. In overleg met haar begeleider besloot ze toch bezigheden buitenshuis te zoeken. Ze vond die in speeltuin De Klimroos aan de Putsebocht. Daar zijn dagelijks zon 30 kinderen van allerlei nationaliteiten, ze voetballen ook op het bijbehorende voetbalveldje. Af en toe komt een oppas langs met hele jonge kinderen.

Oefenen
Emik werkt er twee dagen in de week als activiteitenbegeleidster. Ze houdt een oogje in het zeil en organiseert spelletjes. Ik kom zo ook in contact met de ouders van de kinderen, hun omas en opas. Dit is goed voor mijn Nederlands, want met mijn man spreek ik alleen Farsi, de taal van Iran. Met familie in het land van herkomst heeft ze nog telefonisch contact.

Veilig
Als er naast de verzorging van haar man, het huishouden en het werk in de speeltuin nog tijd over is, mag Emik graag wandelen, lezen of puzzelen. Soms komt haar kleindochter logeren. Ze zou graag betaald werk willen doen, maar beseft dat dat vanwege haar leeftijd moeilijk meer te realiseren is. In ieder geval ben ik hier in Nederland veilig.

OK-bank is een oké-bank!
De OK-bank helpt mensen, met name werklozen, hun onbenutte kwaliteiten te ontdekken en zinvol te benutten. Een persoonlijke begeleider helpt bij het vinden van activiteiten, cursussen, vrijwilligerswerk. De OK-bank kan zorgen voor:

* (soms) vrijstelling van sollicitatieplicht;
* vergoeding van (een deel van) de cursuskosten;
* vrijwilligersvergoeding tot maximaal ruim 60 per maand.

Informatie
Bel met de OK-bank Feijenoord (wijkgebouw de Doorbraak, Oranjeboomstraat 209), via telefoonnummer (010) 290 99 44. Of bekijk de website: www.ok-feijenoord.nl. De OK-bank is een oké-bank!

(foto: Emik bij de glijbaan van speeltuin De Klimroos.)