Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

B2YF: gaming brengt jongeren weer bij de les

Hoe krijgen we voortijdig schoolverlaters weer bij de les of aan het werk? Dat is de vraag die door de onderwijsmethode Back 2 Your Future (B2YF) wordt beantwoord.

Introductiebijeenkomst
Met dit mindsetting programma probeert men jongeren weer bij de les te krijgen. De sleutelwoorden: gaming en e-learning. In het Jeugdtheater Hofplein vond 9juli 2007 de introductiebijeenkomst van B2YF plaats.

Startkwalificatie
Rotterdam telt zon 14.000 jongeren tussen de 17 en 23 jaar zonder voltooide beroepsopleiding of havo/vwo-diploma. Daarmee beschikt bijna een kwart van de jongeren niet over een startkwalificatie. Het bestrijden van schooluitval is een van de hoofddoelstellingen van het college van B en W.

Niet traditioneel
Het programma biedt jongeren de kans om hun eigen kwaliteiten en vaardigheden te leren kennen en te onderzoeken waar hun professionele belangstelling ligt. Niet op de traditionele manier, maar op basis van een computergame, e-learning, outdoorsessies en workshops. Middelen die aansluiten bij de snelle en visueel ingestelde jeugd, die opgroeit met tv, internet, chatten en smsen.

Terug naar eigen toekomst
B2YF maakt daar gebruik van om voortijdig schoolverlaters op een speelse manier opnieuw in contact te brengen met het plezier van leren. Ze dagen jongeren uit om terug te komen naar school of om een bewuste keuze te maken voor werk. Kortom, om terug te keren naar hun eigen toekomst.

Rolmodel
Persoonlijke aandacht bij B2YF is er ook. Dit is belangrijk voor jonge, voortijdige schoolverlaters. Meestal zijn ze veel tekort gekomen op dat vlak. Nu is er iemand die een rolmodel kan vervullen. Wat de aanpak zo anders maakt, is dat men jongeren laat zien, voelen en ervaren wat ze kunnen en hoe ze hun talenten het beste kunnen benutten.

Sportief
In een sportieve omgeving moeten de deelnemers eerst laten zien dat ze fysiek en mentaal hun mannetje kunnen staan. Terug in Rotterdam worden er verschillende teams samengesteld. Die moeten in een online game een eigen, fictieve club runnen. Tijdens het spel leren de jongeren problemen oplossen, maar ook samenwerken. Zo komen ze erachter wat hun sterke en zwakke kanten zijn. Los van het online gamen kunnen deelnemers individueel ingaan op bepaalde onderwerpen. Dit is het e-learning deel.

Ontmoetingen
De workshops dienen voor brainstormsessies, maar ook voor presentaties van de deelnemers en ontmoetingen met bijvoorbeeld succesvolle topsporters.

Informatie
Surf voor meer informatie over Back 2 Your Future naar de website: www.by2f.org. Op deze site vindt u meer informatie over het product en haar achtergrond.