Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Rotterdamse ambassadrices gaan de uitdaging aan

70 Ambassadrices van het RAN (= Rotterdams Ambassadrice Netwerk) ontvingen woensdag 11 juli op het stadhuis uit handen van wethouder Orhan Kaya en de portefeuillehouders van acht deelgemeenten hun diploma. 11 van deze dames zijn al actief in de deelgemeente Feijenoord.

Bruggenbouwers
Ambassadrices zijn de sleutels in het emancipatie- en participatieproces van allochtone vrouwen, die nu thuis zitten. De Ambassadrices moeten een brug slaan tussen Rotterdammers met een taalachterstand en stedelijke instellingen op het gebied van participatie en taal.

Inburgering
Hun uitdaging is, om circa 500 vrouwen toe te leiden naar het Centraal Inburgeringsloket (CIL) van de gemeente Rotterdam. Het loket fungeert als spil in de Rotterdamse inburgering en beantwoordt alle vragen op dit gebied.

Training
In de deelgemeente Feijenoord startte de opleiding voor Ambassadrice in april van dit jaar. Dit gebeurde in het kantoor aan de Maashaven O.z. De cursisten kregen niet alleen kennis aangereikt over de nieuwe Wet inburgering, maar ook training op het gebied van sociale vaardigheden, netwerken en het begeleiden van inburgeraars. Verder brachten ze ter kennismaking/oriëntatie bezoeken aan diverse instanties en instellingen. Allemaal slaagden ze voor het diploma.

Vol lof
Portefeuillehouder René Kronenberg (Onderwijs en Kennis) van de deelgemeente Feijenoord feliciteerde vorige week in de Burgerzaal de 11 Feijenoordse Ambassadrices nog eens extra met het behaalde resultaat. Kronenberg: Ik ben er trots op dat onze dames als eerste in Rotterdam begonnen zijn. De gehele training heb ik ze meegemaakt en met hen ook een speciale band opgebouwd. Wat ze gedaan hebben en wat ze gaan doen, verdient alle lof.

Als je een vrouw helpt.
De waarde van het Rotterdams Ambassadrice Netwerk kan het best omschreven worden met: als je een vrouw helpt, dan help je de hele stad. Kronenberg: Doel is uiteindelijk om meer vrouwen mee te laten doen in de samenleving, via taal en cursussen, in het (vrijwilligers)werk en wellicht in de politiek. We zullen van deze Ambassadrices nog veel horen!

Project
De methode om met Ambassadrices te werken, is ontwikkeld door Sezer Consult. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van Jeugd, Onderwijs en Samenleving (JOS) van de gemeente Rotterdam, samen met Stichting Holland Thuishaven.

(foto: De ambassadrices uit de deelgemeente Feijenoord in de Burgerzaal, trots poserend met trainer Mieke Boer (3e van links), trainer/begeleider Bianca Biekman-Kroonenberg (3e van rechts) en portefeuillehouder René Kronenberg.)