Vereniging Nederlandse Gemeenten

Medewerkers thuiszorg aan de slag houden

18.07.2007

Werkgevers in de thuiszorg zijn verantwoordelijk voor hun medewerkers, maar gemeenten willen graag met hen samenwerken om er voor te zorgen dat met ontslag bedreigde medewerkers werkzaam kunnen blijven in de zorg.

Sinds gemeenten verantwoordelijk zijn voor huishoudelijke hulp vindt er een verschuiving plaats van dure, meer gespecialiseerde hulp, naar goedkopere eenvoudige hulp. Uit onderzoek is gebleken dat cliënten daarmee nog steeds de zorg krijgen die ze nodig hebben. Maar voor thuiszorginstellingen levert dit problemen op in de personele sfeer. Verschillende zorgorganisaties kondigen nu ontslaggolven aan.

Om ervoor te zorgen dat de werknemers die hierdoor getroffen worden behouden blijven voor de zorgsector heeft staatssecretaris Bussemaker onlangs met werkgevers en werknemers in de zorg en de VNG een overeenkomst gesloten. Met het beschikbare budget van 20 miljoen kunnen sociale plannen worden uitgevoerd die voorzien in een goede doorstroom naar ander werk in de zorg en de daarvoor eventueel benodigde opleidingen. In het licht van de stijgende vraag naar zorg is dit kansrijk en noodzakelijk.

Den Haag, 18 juli 2007