Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen over Landgoed Beeckestijn

17 juli 2007 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister ingaat op het voornemen in Noord-Holland gemeentegrond te ruilen tegen grond van Dienst Landelijk Gebied. Het doel is de ecologische hoofdstructuur te helpen realiseren.

Meer informatie

* Kamervragen over Landgoed Beeckestijn
Kamerstuk | 17-07-2007 | PDF-Document, 41 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen
D i rectie Regionale Zaken
Geachte Voorzitter,
Hiermee zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Snijder-Hazelhoff (VVD) over Landgoed Beeckestijn, gemeente Velsen.

1
Bent u bekend met de plannen rond Landgoed Beeckestijn1, gelegen in de gemeente Velsen?
Ja.

2
Wat is uw visie op ruiltransacties zoals deze, waarbij gemeentelijke grond (i.c. Landgoed Beeckestijn) wordt geruild tegen grond van de Dienst Landelijk Gebied (DLG) (i.c. percelen in de Velserbroek)? Zijn dergelijke ruiltransacties gebruikelijk? Zo ja, kunt u hiervan enkele voorbeelden geven?
Overeenkomstig de afspraken in het kader van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) kan de provincie DLG opdracht geven ruilgronden in te zetten voor het realiseren van de ILG-doelstellingen. In dit geval ter realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur en de duurzame veiligstelling daarvan. De gronden die DLG in opdracht van de provincie Noord-Holland in dit geval ter ruiling aanbiedt, zijn daarvoor bedoeld.
3
Is het waar dat de DLG Landgoed Beeckestijn vervolgens zal "doorleveren" aan de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten? Kunt u toelichten wat wordt verstaan onder "doorleveren" en daarbij in het bijzonder ingaan op de voorwaarden waaronder die doorlevering aan de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten plaatsvindt?
1 Persbericht gemeente Velsen, 12 juni 2007 op www.velsen.nl Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Regionale Zaken
Vestiging West
Herman Gorterstraat 55
Postadres: Postbus 19143
3501 DC Utrecht
Telefoon: 070 - 8883200
Fax: 070 - 8883250
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
26 juni 2007 2060719210 DRZw. 2007/2577 17 juli 2007 Kamervragen over Landgoed Beeckestijn
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad

17 juli 2007 DRZw. 2007/2577 2
In de besluitvorming van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Velsen is er inderdaad sprake van dat de gronden worden doorgeleverd aan Natuurmonumenten. Doorleveren betekent dat gronden in eigendom en beheer worden overgedragen aan terreinbeherende organisaties, in dit geval Natuurmonumenten. Natuurmonumenten garandeert daarbij een duurzame veiligstelling waaronder de publieke toegankelijkheid conform randvoorwaarden en criteria die door de gemeente Velsen worden gesteld.

4
Kunt u aangeven waarom voor de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten is gekozen? Is ook overwogen het landgoed aan private (markt)partijen door te leveren? Zo ja, waarom is hiervoor uiteindelijk toch niet gekozen? Zo neen, waarom zijn deze partijen niet meegenomen in het proces?
Op grond van informatie over de verkoop is mij gebleken dat eerder in het proces ook verkoop aan andere partijen is overwogen. Echter, naar ik begrijp is, met het oog op de duurzame instandhouding en de bijzondere waarden van Beeckestijn, door gemeente en provincie de voorkeur gegeven over te dragen aan Natuurmonumenten. Ik ben hierbij niet rechtstreeks betrokken. De provincie is immers verantwoordelijk voor de uitvoering in het kader van het ILG.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg