Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen over het dreigende vertrek van de AID uit Kerkrade

17 juli 2007 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoorden op kamervragen over het voornemen om de Algemene Inspectiedienst, de Voedsel- en Waren Autoriteit en Plantenziektenkundige Dienst om te vormen tot één inspectie organisatie.

Meer informatie

* Kamervragen over het dreigende vertrek van de AID uit Kerkrade Kamerstuk | 17-07-2007 | PDF-Document, 43 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen
A l gemene Inspectiedienst
Geachte Voorzitter,
Hierbij zend ik de antwoorden op vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) over het dreigende vertrek van de AID uit Kerkrade.

1
Heeft u kennisgenomen van de berichtgeving 1) over het mogelijke vertrek van de Algemene Inspectiedienst (AID) uit Kerkrade?
Ja.

2
Klopt dit bericht? Bent u inderdaad voornemens om de stafafdelingen en het opleidingscentrum van de AID in Kerkrade te sluiten en deze functies te verplaatsen naar het midden van het land?
Als uitwerking van het coalitieakkoord (programma verbetering Rijksdienst) ben ik voornemens om de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de Plantenziektenkundige Dienst (PD) en de Algemene Inspectiedienst (AID) te integreren tot één inspectieorganisatie. Met deze integratie wil ik de efficiencytaakstelling in de bedrijfsvoering voor deze diensten realiseren en bovendien komen tot een effectieve vermindering van de controlelast bij burgers en bedrijven. Verder beoog ik de professionalisering te versterken en de kwaliteit van de uitvoering te verhogen. Om de taakstellingen uit het coalitieakkoord te kunnen realiseren, is het van belang om de bedrijfsvoeringonderdelen van de drie afzonderlijke diensten, waartoe de stafafdelingen van de AID in Kerkrade behoren, te integreren tot één. Het ligt in de bedoeling de hoofdvestiging van deze nieuwe dienst, inclusief één geïntegreerde staf in te richten centraal in ons land. Deze voornemens moeten nog worden uitgewerkt in de vormgeving van deze nieuwe dienst.
3
Wat zijn de redenen om tot sluiting van de AID-vestiging in Kerkrade over te gaan? Zie antwoorden op vraag 2.
Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Algemene Inspectiedienst
Poststraat 15
Postadres: Postbus 234
6460 AE Kerkrade
Telefoon: 045 - 5466222
Fax: 045 - 5461011
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
28 juni 2007 2060719470 AID. 2007/1843 17 juli 2007 Kamervragen over het dreigende vertrek
van de AID uit Kerkrade
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad

17 juli 2007 AID. 2007/1843 2

4
Is het waar dat met sluiting van het AID-kantoor in Kerkrade ongeveer honderd banen verloren gaan?
Door de integratie van de afzonderlijke staven van de afzonderlijke diensten zal de krimptaakstelling binnen de drie inspectiediensten worden gerealiseerd. Het is uitdrukkelijk de bedoeling van het kabinet om de mensen waarvan het bestaand werk verdwijnt, te begeleiden naar nieuw werk. Zoals gezegd in het antwoord op vraag 2, beoog ik onder andere met de vorming van één LNV-inspectie een grotere efficiency in de rijksdienst te bereiken.

5
Hoe verhouden deze plannen zich tot eerdere afspraken met de provincie Limburg en de gemeente Kerkrade over het behoud van de werkgelegenheid na de sluiting van de mijnen?
De afspraken dateren uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw en zijn gemaakt na het sluiten van de mijnen met de provincie Limburg en de gemeente Kerkrade. De krimptaakstellingen van het kabinet nopen tot nieuwe maatregelen. Ik zal met de provincie Limburg en de gemeente Kerkrade in gesprek treden over de verplaatsing van het AID-kantoor in Kerkrade. Daarbij zal ik tevens aangeven hoe ik het sociaal beleidskader, dat nu voor de Rijksdienst wordt ontwikkeld, zal inzetten om de medewerkers van "werk naar werk" te begeleiden.

6
Wat zijn uw plannen om de werkgelegenheid in de publieke sector in de Limburgse regio op peil te houden?
Bij het proces van begeleiding van "werk naar werk" zal onder andere worden gekeken naar de mogelijkheden die ontstaan door de oprichting van het Centraal Betaalkantoor van Defensie in Kerkrade.
Zie ook antwoord op vraag 5.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

1) Dagblad De Limburger, 15 juni 2007