Provincie Noord-Holland

Borghouts blij met duidelijkheid rampenbestrijding Schiphol

18-7-2007

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken blijft bij haar besluit om rampenbestrijding en crisisbeheersing in de gemeente Haarlemmermeer (inclusief Schiphol) per 1 januari 2008 onder te brengen bij de veiligheidsregio Kennemerland. Commissaris van de koningin Borghouts is blij met die uitspraak.

Hoewel deze keuze niet mijn eerste voorkeur had, is het goed dat er nu een besluit ligt, vindt Borghouts. Bestuurlijke helderheid is op dit terrein een belangrijk vereiste en die is er nu gekomen. De regio Kennemerland kan voort met de ingezette verbeteracties en kan zich gaan voorbereiden op de situatie na 1 januari.

Borghouts zegt verder te verwachten dat de ministers van Binnenlandse Zaken én Justitie snel en voortvarend aan de slag gaan met het onderzoek naar de indeling van de veiligheidsregios in Noord-Holland. Daar werkt hij, samen met de korpsbeheerders, graag aan mee. Drie zaken zal ik in ieder geval laten meewegen. In de eerste plaats dat de maat en schaal van de stadsregio Amsterdam een hele goede zou zijn voor een nieuwe veiligheidsregio. Ten tweede dat naar mijn idee een rechtbank niet te groot moet zijn. En tenslotte dat de positie van overige veiligheidsregios in onze provincie, Noord-Holland Noord en de Gooi & Vechtstreek, niet mag worden vergeten.

De commissaris van de Koningin ziet toe op de kwaliteit van de voorbereiding op rampen en crises in zijn provincie. Ook zorgt hij, in voorkomend geval, voor bestuurlijke coördinatie bij rampenbestrijding als een calamiteit gemeente-overstijgend is.